Nieuws

'Bel op tijd', schoorsteenvegers razend druk door hoge gasprijs

Een schoorsteenveger aan het werk
Een schoorsteenveger aan het werk © Omroep Gelderland
HALLE - Het is topdrukte bij de schoorsteenvegers in Gelderland. Niet alleen omdat dit het hoogseizoen is, maar ook door de hoge gasprijzen. In steeds meer woningen brandt een houtkachel en daar hoort dus ook een schoon rookkanaal bij. "Mensen moeten af van het idee dat schoorstenen alleen in de winter geveegd kunnen worden."
"Alles wat met huizen te maken heeft, is booming business op het moment", vertelt Joris Groot Zevert. Hij is verkoopleider bij De Heide Smid in Halle, een specialist op het gebied van kachels en haarden. "Mensen willen hun woning graag mooi maken. Daarnaast is door de stijgende gasprijs de vraag naar pallet- en houtkachels enorm gestegen."
Kijk hoe druk schoorsteenvegers het momenteel hebben:
Schoorsteenvegers razend druk door hoge gasprijs

Tijdelijke klantenstop

Uit een rondgang van Omroep Gelderland blijkt dat schoorsteenvegers in Gelderland op dit moment om verschillende redenen topdrukte ervaren. De stijgende gasprijs is een terugkomend argument.
Door die extreme drukte heeft het bedrijf uit Halle gekozen voor een tijdelijke klantenstop. "Alle andere schoorsteenvegers zitten ook helemaal vol. Je eigen vaste klantenbestand moet gewoon geveegd worden en die gaan gewoon voor", benadrukt de verkoopleider.
De mensen die achter het net vissen, moeten dus hun hoop vestigen op een andere schoorsteenveger. Maar als die moeilijk te vinden zijn, kan dat niet-gecertificeerde schoorsteenvegers in de hand werken, zou je denken. Toch ziet Groot Zevert dat anders. "Ik heb nog geen grote toename van die zogenoemde 'broodvegers' gezien." Hoewel er volgens hem wel schoonmaakbedrijven zijn die dit er nu bij doen.

Nodig voor de verzekering

Het laten vegen van de schoorsteen is vaak ook noodzakelijk voor de verzekering. "Het is wel een klus die elk jaar moet gebeuren", aldus Groot Zevert.
Zo blijkt uit onderzoek van Univé en Alarmeringen.nl dat in 2020 elke dag gemiddeld bijna vijf schoorstenen vlam vatten. De meeste meldingen van schoorsteenbranden kwamen uit Gelderland.
Groot Zevert vervolgt: "Er wordt daarom geadviseerd om het één keer per jaar te laten doen. Sommige verzekeringsbedrijven eisen dat zelfs." Zijn tip is dan ook: "Bel op tijd en probeer voor een langere periode iets te regelen."
Als het aan hem ligt zijn die extreme pieken van aanvragen in de winter dan voorbij, want je kan het hele jaar door vegen.