Nieuws

Honderden illegale vogels in beslag genomen bij handelaar

Honderden illegale vogels in beslag genomen.
Honderden illegale vogels in beslag genomen. © NVWA
ARNHEM - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in oktober 470 illegale vogels in beslag genomen bij een handelaar in Gelderland. Dat heeft de NVWA woensdag bekendgemaakt.
Het gaat vooral om (onbeschermde) vogels die vermoedelijk in Afrika in het wild zijn gevangen en naar Nederland zijn gesmokkeld om ze hier te verkopen. Dat is verboden. Om het risico op dierziekten tegen te gaan, is de import van vogels van buiten de Europese Unie alleen in zeer specifieke gevallen toegestaan.
Alle vogels zijn in beslag genomen en ondergebracht bij een gespecialiseerde opvang. Ook werd 30.000 euro aan contant geld afgepakt. Het strafrechtelijk onderzoek loopt nog. De NVWA wil niet aangeven in welke plaats de vogels zijn aangetroffen.

Groot probleem

De handel in illegale dieren, dierlijke producten en planten is volgens de NVWA een groot probleem. Woordvoerder Lex Benden vertelde bij de NOS dat er wereldwijd miljarden in omgaan. "Het is een aanzienlijke vorm van criminaliteit."
Afgelopen maand trof de douane op Schiphol nog 145 reptielen en amfibieën aan in een koffer. Een vrouw probeerde de beesten naar Rusland te smokkelen. Een andere reizigster had acht zangvogels verstopt in een karaokeset.