Nieuws

Noodopvang Harskamp sluit na 100 dagen de deuren

Bij de opvanglocatie in Harskamp wordt alles opgeruimd.
Bij de opvanglocatie in Harskamp wordt alles opgeruimd. © Omroep Gelderland
HARSKAMP - Na exact honderd dagen is de noodopvang voor Afghaanse evacués in Harskamp vandaag officieel gesloten. Iets minder dan 800 Afghanen konden tegelijkertijd van de opvang gebruikmaken. De noodopvang sluit omdat defensie het terrein dringend nodig heeft voor schietoefeningen.
Dinsdag vertrokken de meeste overgebleven Afghanen naar andere COA-locaties in het land, vanmiddag zijn de laatste gegaan. Locatie-manager Jeroen Peeters van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers blikt terug op een bewogen periode. "Ik ben wel voldaan. Het was hard werken, maar als ik de stemming hoor bij de bewoners die weg zijn gegaan, dan ben ik een blij man."
Kijk naar het interview met locatie-manager Peeters:
Noodopvang Harskamp sluit na 100 dagen de deuren

Protest

De noodopvang startte op 24 augustus. Een hartelijk ontvangst kregen de eerste Afghanen die toen aankwamen niet. Tijdens een protest scandeerden 250 demonstranten leuzen als: 'eigen volk eerst' en '800, opgedonderd'.
Veel van de demonstranten kwamen niet uit Harskamp. Veel inwoners van het dorp spraken hun afschuw uit over de demonstratie, maar voelden zich aan de andere kant wel overvallen door de komst van het opvangkamp.
Het tij keerde vlot, want door meerdere acties van Harskampers voelden de Afghanen zich snel welkom. Zo werd er met hen gevoetbald, kregen ze rondleidingen door het dorp en zamelden de kerken kleding en andere benodigdheden in. Een Afghaanse stervoetballer mocht met het eerste team van SV Harskamp meespelen.

Tekort aan opvangplekken

In eerste instantie was de afspraak dat de noodopvang tot begin oktober in gebruik zou blijven. Die einddatum werd vanwege het landelijke tekort aan opvangplekken twee keer opgeschort, eerst tot 1 november en daarna tot 1 december. Dat de noodopvang nu écht dichtgaat, heeft te maken met het terrein waar het opvangkamp op ligt
"Hier in Harskamp is het trainingscentrum van het leger waar ze mensen opleiden. Wij hebben de gebouwen nu in bezit, maar defensie moet natuurlijk ook verder", legt Peeters uit.

Aderlating

COA-woordvoerder Carmen Schothuis vertelde eerder al dat de sluiting van het opvangkamp in Harskamp een 'aderlating' is. "Het COA is nog steeds op zoek naar plekken om vluchtelingen op te vangen, want we missen echt een aantal locaties", voegt ze vandaag toe.
Of er ook in Gelderland extra opvanglocaties bijkomen kan ze niet zeggen. "In Gelderland worden al wel veel mensen opgevangen, we doen ook vooral een beroep op de provincies waar tot nu toe minder locaties zijn."