Nieuws

Chocoladeletters voor ziekenhuispersoneel: 'Logisch dat wij ze een hart onder de riem steken'

Chef-kok Jelmer Degenkamp
Chef-kok Jelmer Degenkamp © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Horecazaak Van Ouds in Doetinchem vindt dat het zorgpersoneel in deze coronatijd wel een extraatje verdient. Daarom werden er woensdagmiddag drieduizend ambachtelijke chocoladeletters gebracht bij het Slingeland Ziekenhuis om de medewerkers een steuntje in de rug te geven.
De aandeelhouders van de horecazaak hebben alles samen betaald. Ze vonden het mooi om hiermee de zorg en het restaurant te helpen. "We willen een stukje extra omzet creëren in deze periode, maar ook het zorgpersoneel in het zonnetje zetten”, vertelt chef-kok Jelmer Degenkamp.
De chocoladeletters worden gemaakt in de productiekeuken van de horecazaak. “We smelten daar de chocola en dan wordt het op de juiste temperatuur gebracht”, legt Degenkamp uit. “Vervolgens rent er iemand met een spuitzak naar een andere ruimte waar de bakjes liggen en de letters worden opgespoten.”
Bekijk hieronder hoe dat gaat:
Chocoladeletters voor ziekenhuispersoneel

Win-winsituatie

Ook de horecazaak zelf zit door de coronamaatregelen in een lastige periode, maar doordat al het personeel samenwerkt ontstaat er toch iets moois.
“We worden even uit onze structuur gehaald. Daarmee krijg je een win-winsituatie”, zegt Degenkamp. “Door met ons allen wat flexibeler te zijn, kunnen we een mooi cadeau geven aan de mensen in het Slingeland Ziekenhuis.”
Want juist nu de corona-afdelingen in de ziekenhuizen weer volstromen en ziekenhuispersoneel overuren maakt, verdienen zij volgens de horecazaak wel wat extra waardering. “We staan met z’n allen onder druk, maar het zorgpersoneel extreem”, zegt Degenkamp. “Zij kunnen geen kant op en zullen moeten zorgen voor zieke coronapatiënten. Dan is het logisch dat wij ze een hart onder de riem steken.”

'Samen de schouders eronder'

Op dit moment is de druk op de ziekenhuizen opnieuw hoog. “We merken dat het wisselt van dag tot dag, maar het is elke dag weer een uitdaging om iedereen die ziek is een plekje te kunnen bieden”, zegt SEH-arts Marije Sterckx.
Daarbij ziet ze verschillen met eerdere coronagolven. “Je ziet nu veel meer ziekteverzuim bij het zorgpersoneel. We proberen met z’n allen er het beste van te maken en de schouders eronder te zetten. Dat is eigenlijk het enige wat je kan doen.”
De SEH-arts is blij met de waardering van de horeca in Doetinchem. “Het is geweldig als mensen zo aan je denken. Aan iedereen die in het ziekenhuis nu weer heel hard aan het werk is.”
Sterckx kan zich nog goed herinneren dat de Doetinchemse horeca ook vorig jaar dacht aan het ziekenhuispersoneel. “Dat we dit nu weer mogen meemaken, zo aan het begin van de decembermaand, dat is erg fijn.”