Nieuws

Blunders in conceptvideo provincie: 'metselaarsdorp' Wezep aan het Veluwemeer?

WEZEP - Een informatievideo over de nieuw aan te leggen afrit van de A28 bij Wezep blijkt nogal wat fouten te bevatten. Zo wordt Wezep een 'metselaarsdorp' genoemd en heet de Zuiderzeestraatweg plotseling de Zuiderzeestraat. Het filmpje circuleerde de afgelopen dagen op sociale media, maar is nu offline gehaald door de provincie.
Volgens een woordvoerder ging het nog om een conceptvideo. Toch zijn de fouten opmerkelijk, omdat het metselwerk waar in het filmpje over wordt gesproken, onderdeel is van het plan dat bij de nieuwe aansluiting met de A28 hoort.

Geen metselaarsdorp, maar stratenmakersdorp

Door de nieuwe af- en toerit komt er een viaduct over de A28. Onder dat viaduct moet, zo blijkt uit het filmpje, bijzonder metselwerk komen. "Het metselwerk is een verwijzing naar het metselaarsdorp Wezep van vroeger", zegt de video.
Dat is vreemd, omdat Wezep bekendstaat als stratenmakersdorp, niet als dorp van metselaars. Bovendien moet één kant van het metselwerk 'hoger doorlopen als een bastion naar het water gericht', en krijgt het metselwerk aan de andere kant een golvend patroon, 'als verwijzing naar het Veluwemeer dat er ooit achter lag'. Wezep heeft echter nooit aan het Veluwemeer gelegen.

'Er kunnen inderdaad nog fouten in zitten'

"Dit is een conceptvideo, die nog niet openbaar had moeten worden", zegt een woordvoerder van de provincie over de fouten. "We kijken dus nog welke dingen we moeten veranderen, dus er kunnen inderdaad nog fouten in zitten."
Op de vraag of deze video is gemaakt op basis van de schetsen van het project, en de fouten dus niet zozeer in de video maar in het project zitten, kan ze geen antwoord geven. "Dat kan pas als het ontwerp definitief is. Dat zal binnenkort zijn."
De conceptvideo is dus inmiddels verwijderd door de provincie Gelderland, maar is hieronder nog te zien:
Flaters in provinciale conceptvideo
Die nieuwe aansluiting met de A28 wordt aangelegd bij bedrijventerrein H2O, zodat vrachtwagens niet langer door Wezep hoeven te rijden om op het bedrijventerrein te komen. De bestaande toe- en afritten van de snelweg komen daardoor te vervallen.