Seksuele straatintimidatie moet strafbaar worden, Arnhem maakt er werk van

Arnhem wil als eerste Gelderse gemeente seksuele straatintimidatie strafbaar stellen.
Arnhem wil als eerste Gelderse gemeente seksuele straatintimidatie strafbaar stellen. © ANP
ARNHEM - Het Arnhemse stadsbestuur wil seksuele straatintimidatie strafbaar stellen. De raadsfracties van SP, D66 en VVD dienden daartoe een voorstel in. Dat kan op applaus van het college rekenen. Daarmee zou de Rijnstad de eerste Gelderse gemeente zijn waar seksuele straatintimidatie ook daadwerkelijk strafbaar wordt.
Daarbij moet worden gedacht aan 'seksueel getinte opmerkingen, om seks vragen, de doorgang opzettelijk versperren of ongewenste aanrakingen'. Door seksuele straatintimidatie via lokale regelgeving strafbaar te stellen, worden de handhavingsmogelijkheden uitgebreid, schrijft burgemeester Ahmed Marcouch aan de gemeenteraad. "We geven daarmee onze professionals op straat de instrumenten direct in te grijpen bij ongewenst intimiderend gedrag."

Landelijke wet pas in 2023 of 2024

De landelijke overheid is bezig met een wetswijziging om onder meer seksuele intimidatie op straat strafbaar te stellen, maar die zou naar verwachting pas in 2023 of 2024 ingaan. Daar wil Arnhem dus niet op wachten.
Om ook echt een straf uit te kunnen delen, is het wel nodig dat de politie of een boa de dader op heterdaad betrapt. Ook zullen ze hierin moeten worden getraind. Volgens Marcouch zal er extra inzet nodig zijn om de 'zogenoemde hotspots' te controleren. Wat dat kost, daar komt hij later op terug.
Tweederde van de Arnhemse vrouwen en meisjes krijgen te maken met seksueel overschrijdend gedrag op straat, weet SP-raadslid Sarah Dobbe. "Elk van die vrouwen heeft een verhaal. Straatintimidatie maakt vrouwen en meisjes onvrij."
Het is niet normaal dat een meisje van dertien jaar wordt nageroepen door een volwassen man om haar rokje op te tillen
De vrouwen en meisjes accepteren het volgens Dobbe niet meer dat ze op straat worden lastiggevallen. "En dat is terecht. Het is niet normaal dat een meisje van dertien jaar wordt nageroepen door een volwassen man om haar rokje op te tillen. Dat ze wordt uitgemaakt voor hoer als ze niet reageert. Of dat vrouwen in Arnhem over straat lopen met de sleutels of de telefoon in de hand, omdat ze zich onveilig voelen."
De Arnhemse gemeenteraad zal de nieuwe regelgeving nog wel goed moeten keuren. Sabine Andeweg (D66) hoopt dat alle raadsleden achter haar voorstel gaan staan. "Dan wordt Arnhem de eerste stad in Gelderland die straatintimidatie strafbaar stelt via een lokaal verbod."
Straatintimidatie gaat volgens Andeweg niet over wat een vrouw draagt. "Het gaat over macht."

Zie ook:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!