Nieuws

Zonder deze mensen zouden 3000 gezinnen met lege handen staan op pakjesavond

In veel gezinnen blijft het stil op pakjesavond.
In veel gezinnen blijft het stil op pakjesavond. © ANP
KLARENBEEK - Sinterklaas trekt dit weekend weer langs vele deuren. Maar bij sommige gezinnen blijft het akelig stil, omdat ze geen geld hebben om van pakjesavond een écht feest te maken. Ilse Boerkamp zet zich met haar gezin al vele jaren in om ook die gezinnen blij te maken.
Honderden e-mails komen er per dag binnen in Klarenbeek, zegt Boerkamp. Soms meldt iemand een gezin aan dat het niet breed heeft en zelf niet bij machte is pakjesavond tot een magische gebeurtenis te maken. Soms meldt iemand met een laag inkomen aarzelend zijn eigen gezin aan, wetende dat het de enige kans is op een zak met cadeautjes voor de kinderen.

Een voetbal, buitenspeelgoed en tekengerei

De kinderen binnen het aangemelde gezin mogen vervolgens een wensenlijstje invullen. Ilse en haar team proberen dat lijstje daarna zo goed mogelijk in vervulling te laten gaan. De wensen zijn vaak eenvoudig: een voetbal, ander speelgoed om mee buiten te spelen, een gezelschapsspel of tekengerei. Boerkamp en haar stichting doen daarna hun best ieder kind te verrassen met cadeautjes.
De stichting is in de loop der jaren heel groot geworden. Schokkend groot, bijna. "Er leven veel meer kinderen in armoede dan menigeen denkt. Die komen rond van 30 tot 40 euro per week. We werkten aanvankelijk echt lokaal, maar dit jaar gaan we een record vestigen en rond de 2800 gezinnen bezoeken", vertelt Boerkamp.
Deze kinderen kunnen op school niet vertellen wat ze hebben gekregen
Ilse Boerkamp
Haar hart gaat uit naar de kinderen aan wiens deuren Sinterklaas voorbijgaat. "Als je in de geloofsleeftijd zit en niet aan de beurt komt, dan denk je dat het aan jou ligt; dat je niet lief bent geweest. Die kinderen kunnen op school niet vertellen wat ze van de Sint hebben gekregen, en bij hun vriendjes op het plein lopen ze tegen hetzelfde probleem aan. En als ze maar één cadeautje krijgen, zijn ze nog steeds een buitenbeentje, dus zorgt de stichting voor vijf of zes cadeaus."
De presentjes worden in etappes verdeeld over de gezinnen, want bijna drieduizend huizen aandoen op één dag lukt niemand, zelfs Sinterklaas niet. Vrijdag en zaterdag kunnen gezinnen die zijn aangemeld hun zak met cadeautjes afhalen op een coronaproof locatie, zondag leggen Boerkamp en haar gezin en vele vrijwilligers de routes af om huis-aan-huis de laatste zakken te bezorgen.
Dankzij Ilse en de vrijwilligers kunnen bijna drieduizend gezinnen op een extraatje rekenen.
Dankzij Ilse en de vrijwilligers kunnen bijna drieduizend gezinnen op een extraatje rekenen. © Pixabay

Door richting Kerst

"Het begon ooit met 23 kinderen", blikt de initiatiefneemster terug naar 2007, het jaar waarin het allemaal begon. "Maar na enkele jaren merkten we al dat we eigenlijk niet meer konden stoppen. Inmiddels beginnen we eind juni al met het vullen van de zakken. En na 5 december gaan we nog eventjes door, want sinds een jaar of zeven maken we ook met Kerst een ronde langs gezinnen. Mensen komen daarvoor boodschappen brengen of bedrijven doneren overgebleven kerstpakketten."
Luister naar Ilses verhaal op Radio Gelderland:
Ilses man maakt de routes, haar ene zoon sjouwt erop los en de tweede regelt van alles rondom de sociale media. Zelf is Ilse druk met allerhande taken. De laatste loodjes zijn inmiddels achter de rug en de afhaallocaties worden in orde gemaakt.
De cadeaus die Boerkamp, haar gezin en alle vrijwilligers kopen, worden volledig bekostigd via donaties. Bedrijven en particulieren kunnen via de website van de stichting een gift doen, die ten goede komt aan cadeaus voor de kinderen in minderbedeelde gezinnen. Dat het nodig is, is triest, maar Boerkamp blijft het met liefde doen.

Ieder kind een cadeautje

"Kinderen kunnen er niets aan doen dat ze het thuis financieel niet breed hebben. Ieder jaar zie ik de gezichten van huilende kinderen, die al jaren een brief schrijven aan Sinterklaas. En nu komt hij dan eindelijk! Sinterklaas is een waanzinnige traditie en ik ben er echt groot fan van, maar ieder kind moet gewoon een cadeautje krijgen."
Wie iets wil betekenen voor Boerkamp en de Stichting Sint voor ieder kind, helpt de Klarenbeekse het meest met een donatie. "We hebben nu geen handjes meer nodig, de allerlaatste zakken zijn al verzameld in de loodsen. Vrijwillig helpen mag volgend jaar altijd, maar we leven op dit moment wel in een pandemie. Dat maakt het lastig om bijvoorbeeld te helpen met inpakken. In de zomer lukte dat nog buiten, maar dat ging de laatste weken ook niet meer. En binnen wordt het te druk."