Nieuws

School gaat mogelijk dicht, leerlingen komen in opstand

Leerlingen van het Dominicus College in actie tegen de dreigende schoolsluiting.
Leerlingen van het Dominicus College in actie tegen de dreigende schoolsluiting. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Leerlingen van het Dominicus College zijn in verzet gekomen tegen de dreigende sluiting van de school. Met een protestactie in de aula is dinsdagochtend het bestuur opgeroepen de school open te laten, of op zijn minst de bezwaren van leerlingen en ouders serieus te nemen.
Onder het motto ‘Straks geen toekomst, nu geen lessen’ kwamen leerlingen dinsdag bijeen om spelletjes te spelen in plaats van lessen te volgen. In de school werden spandoeken opgehangen met teksten zoals ‘De school speelt met onze toekomst’. De actie werd de avond ervoor bedacht en ondersteund door ouders die tijdens het protest voor de ingang van de school stonden.
Bekijk de video over de dreigende sluiting:
School gaat mogelijk dicht, leerlingen komen in opstand

'Belachelijk dat dit nodig is'

"Ik vind deze hele situatie eigenlijk belachelijk. Dat wij onze lessen moeten missen om de toekomst van de school te redden. Maar we doen wat nodig is", vertelt vijfdeklasser Karsten Weijers, een van de initiatiefnemers van de actie.
Brugklasser Luc Tieleman doet ook mee aan het protest en is blij met de opkomst van ruim honderd leerlingen. "Ik vind het heel goed dat we met zo’n grote groep proberen iets tegen de mogelijke sluiting te doen."
Vanwege teruglopende leerlingaantallen kondigde het bestuur van het Dominicus College eerder dit jaar aan mogelijk te gaan fuseren met het Kandinsky College. Inmiddels heeft de directie laten weten van plan te zijn de middelbare school helemaal te sluiten.
"Een onafhankelijk onderzoek naar het financieel perspectief van de school onderstreept dat de financiële situatie zeer zorgelijk is. Een zelfstandig voortbestaan van het Dominicus College na 1 augustus 2024 acht het College van Bestuur uitgesloten", schrijft het bestuur in een brief aan ouders.

Ouders en leerlingen genegeerd

Zowel ouders als leerlingen zijn geschrokken van het voornemen van het bestuur. Ook zijn ze boos en voelen ze zich buitengesloten. "We worden niet gehoord. Er is geen overleg geweest, we zijn niet door de bestuurders bij elkaar geroepen. We hebben nergens ons verhaal kunnen doen en kunnen vertellen waarom wij het zo belangrijk vinden dat deze school blijft bestaan", vertelt ouder Saskia Claasz Coockson.
Volgens Karsten zijn meerdere pogingen gedaan om het standpunt van ouders en leerlingen kenbaar te maken, maar heeft dat geen enkel nut gehad. "Dat vinden we zeer treurig. Er zijn verschillende petities gestart die ook veel zijn ondertekend. Maar dat heeft er niet voor gezorgd dat we worden gehoord."

Bestuur wakker geschud

Actievoerder Luc heeft een duidelijk doel voor ogen. "Ik hoop dat we bereiken dat mensen die over de school gaan, gaan nadenken over of het sluiten van de school wel zo’n handige beslissing is. Er zijn heel veel argumenten tegen."
Of dat doel is bereikt is nog niet duidelijk, maar de actie heeft het bestuur wel wakker geschud. Een woordvoerder van het bestuur laat weten dat er inmiddels contact is geweest met de leerlingen. "We hebben er begrip voor dat de leerlingen vechten voor de school en misschien was deze actie wel nodig om ons als bestuur duidelijk te maken dat er te weinig aandacht is voor de bezwaren van de leerlingen."
Inmiddels heeft het bestuur een eerste stap gezet om daar verandering in te brengen. "Vijf leerlingen zijn donderdag uitgenodigd voor een lunch met het bestuur. Er wordt dan met hen in gesprek gegaan over waarom zij het belangrijk vinden dat de school niet sluit."