Nieuws

Dochter van Melissa werd te vroeg geboren door corona

Een trotse Melissa met haar dochter Rosaline.
Een trotse Melissa met haar dochter Rosaline. © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Melissa uit Doetinchem was niet gevaccineerd en kreeg corona toen ze zwanger was. Haar dochtertje voelde ze niet meer en daarom werd de kleine met een spoedkeizersnee ter wereld gebracht. Na de geboorte werd de placenta onderzocht en bleek dat corona de boosdoener was.
Uit onderzoek van het Erasmus UMC in Rotterdam blijkt dat Melissa niet de enige is. Bij zwangeren met een coronabesmetting kan in uitzonderlijke gevallen het virus het kind in gevaar brengen. Sinds juli dit jaar zijn minstens dertien doodgeboortes in Nederland te wijten aan een door het coronavirus beschadigde placenta.
Rosaline is nu een vrolijke en gezonde baby van vier maanden. Maar het had dus zomaar helemaal mis kunnen gaan. Melissa trok zelf aan de bel toen ze corona had en haar kindje niet meer voelde bewegen. "De arts zei: ze is zodanig achteruitgegaan in activiteit dat we een spoedkeizersnee gaan doen. Ik heb naar mijn moedergevoel geluisterd en daardoor waren we er op tijd bij. Als je niks merkt, dan is het een sluipmoordenaar."
Dit zeggen Melissa en verloskundige Kirsten over zwangerschap en corona:
Rosaline werd te vroeg geboren door corona: 'Het is een sluipmoordenaar'
Achteraf bleek bij onderzoek dat door een coronagerelateerde ontsteking de placenta bij Melissa niet genoeg voedingsstoffen en zuurstof aan de baby gaf. Nu ze hoort over het onderzoek en de verschillende doodgeboren kinderen, schrikt Melissa wel. "Dat vind ik heel heftig."

Tegenstrijdige verhalen

Melissa was niet gevaccineerd. Ze kreeg zoveel tegenstrijdige verhalen te horen over wel of niet vaccineren tijdens de zwangerschap, dat ze het niet aandurfde. Dat is iets dat Kirsten Schatorjé, verloskundige in Doetinchem, vaak hoort. "Uit cijfers van de beroepsvereniging van verloskundigen blijkt dat 50 tot 70 procent van de zwangeren niet gevaccineerd is. Dat hoor ik ook in de praktijk. Veel zwangeren worstelen met de vraag of ze zich wel of niet moeten laten vaccineren."
De oproep van gynaecologen en verloskundigen is nu wél luid en duidelijk: laat je vaccineren als je zwanger bent. Schatorjé: "Maar het is toch tussen de oren gaan zitten dat er aan het begin van de coronacrisis is gezegd: het gaat om een kwetsbare groep, wacht nog even met vaccineren. Daarna kwam al gauw de oproep: vaccineren na de derde maand zwangerschap. Inmiddels weten we dat het ook al aan het begin van de zwangerschap kan. Maar dat vinden veel zwangeren nog steeds eng."

Boostervaccin voor zwangeren

Toch is de verloop van het coronavirus milder bij gevaccineerde zwangeren, legt ze uit. Schatorjé gaat daarover het gesprek aan met vrouwen die een kind verwachten. "We vragen tegenwoordig wel echt of ze gevaccineerd zijn. En ik adviseer ze met klem om zich te laten vaccineren, maar het blijft een keuze. En de vertrouwensband is ook heel belangrijk. Dus het blijft een moeilijk onderwerp."
Het moment dat Melissa naar de operatiekamer wordt gereden.
Het moment dat Melissa naar de operatiekamer wordt gereden. © Eigen foto
Ze snapt ook dat er twijfels zijn. "Dat komt omdat het een nieuw virus is", legt ze uit. Daarom wordt continu na onderzoek het advies weer aangescherpt. "Nu wordt gevaccineerde zwangeren weer aangeraden een boostervaccin te nemen."

Melissa heeft al corona gehad dus neemt nog géén vaccin

Melissa is nog altijd niet gevaccineerd. "Omdat er eerst gezegd werd: niet vaccineren en toen wel. Ik vind dat er eerst een conclusie moet worden getrokken wat het beste is. En tot die tijd vertrouw ik op mijn eigen immuunsysteem. Ook heb ik al corona gehad, dus dan ligt het ook weer anders."
Zowel Melissa als Schatorjé hopen dat er meer onderzoek volgt naar de effecten van corona bij moeder en kind tijdens een zwangerschap.
Luister hier naar het verhaal van Melissa.
Dochtertje van Melissa werd te vroeg geboren door coronabesmetting