Nieuws

Politie fouilleert niet meer preventief in de buurt van Hedel

Een politiecontrole op het moment dat de maatregel actief was
Een politiecontrole op het moment dat de maatregel actief was © Bart Meesters
HEDEL - In mei dit jaar kreeg de politie de bevoegdheid om mensen in de buurt van fruitbedrijf De Groot in Hedel preventief te fouilleren. Vanwege een serie aanslagen werd het gebied bestempeld als veiligheidsrisicogebied. De maatregel werd meermaals verlengd tot aan 1 december, maar nu is dat voorbij.
"Uit overleg tussen politie, openbaar ministerie en de burgemeester is gebleken dat er op dit moment geen aanleiding is om zo'n zwaarwegend middel langer in te zetten", laat de gemeente Maasdriel weten. "Het veiligheidsrisicogebied wordt daarom 'niet' opnieuw afgekondigd."
Normaal gesproken mag de politie je niet zomaar fouilleren, maar binnen een veiligheidsrisicogebied mag dat wel. Het gaat dan om preventief fouilleren op verboden wapenbezit zónder dat er een concrete verdenking tegen die persoon bestaat. Dat gebeurt vanaf woensdag dus niet meer.

Aanleiding voor maatregel

In het voorjaar werd Maasdriel opgeschrikt door drie ernstige schietincidenten. In Hedel, Kerkdriel en Velddriel werden woningen beschoten. Ook brandde een half jaar eerder een woning in Hedel af als gevolg van een vuurwerkbom. 'De impact van deze incidenten is groot op de direct betrokkenen, maar tegelijkertijd ook op de gehele Maasdrielse samenleving', stelt de gemeente.
In de maanden dat de maatregel was ingesteld, hield de politie meermaals grote controles. Daarbij werden verschillende keren vuurwapens aangetroffen.