Nieuws

Dikke jennensoep is typisch Gelders, maar wat is het eigenlijk?

Weten de mensen op straat wat dikke jennen zijn?
Weten de mensen op straat wat dikke jennen zijn? © Omroep Gelderland
TWELLO - Sommige Gelderlanders zijn ermee grootgebracht: de dikke jennensoep. Het is een streekgerecht uit de omgeving van Twello. Maar wat zijn het eigenlijk, die dikke jennen?
"Het is de boon die overblijft na het drogen van de snijboon", vertelt kenner Gerry Klein Overmeen in Het Lekkerste van Gelderland. "De snijbonen laat je drogen aan een stok. Als ze dan mooi knisperig zijn kan je ze openmaken en heb je de bonen, die je wel een jaar kan bewaren!" De soep bestaat niet alleen uit bonen, maar 'ook uit lekker veel vlees, knolselderij, prei en stukjes aardappel'.
Weten de mensen op straat wat het is? Jochem van Gelder vroeg het.
Dikke jennensoep is typisch Gelders, maar wat zijn dikke jennen? - Het Lekkerste van Gelderland

Erwtensoep?

Presentator Jochem van Gelder ging in Twello de straat op om te kijken of mensen het gerecht kennen. "Het lijkt wel een beetje op erwtensoep", zegt een vrouw. De dikke jennensoep is alleen een stuk helderder. Een andere man herkent het wel, maar niet onder de typische naam. "Bij dikke jennen denk ik aan andere dingen", zegt hij lachend.
Bekijk hieronder de hele uitzending van Het Lekkerste van Gelderland. Zaterdagavond is de uitzending op tv te kijken om 17.20 uur. Daarna wordt het elk uur herhaald.