Nieuws

We accepteren steeds meer tweedehands speelgoed van Sinterklaas

Filiaalleider Ruthger van Lunsen van Het Goed Harderwijk.
Filiaalleider Ruthger van Lunsen van Het Goed Harderwijk. © Eigen foto
HARDERWIJK - Sinterklaas en Kerstmis zijn voor velen niet compleet zonder cadeau. Maar dat hoeft niet per se een nieuw cadeau te zijn. Integendeel, tweedehands speelgoed is juist hartstikke populair, blijkt uit een rondgang langs tweedehands speelgoedaanbieders.
Bij kringloopwarenhuis Het Goed in Harderwijk merkt filiaalleider Ruthger van Lunsen dat veel mensen op zoek zijn naar tweedehands speelgoed. "Je ziet dat mensen ook de keuze maken om eerst bij ons te komen kijken en dan vervolgens misschien later naar de speelgoedwinkel gaan", zegt hij tegen de NOS. Landelijk verkoopt het kringloopwarenhuis zo'n elf- tot twaalfduizend stuk speelgoed per week.
De kringloopwinkel krijgt ook veel speelgoed aangeboden: "Je merkt dat mensen heel wat opruimen. We hebben eigenlijk al het speelgoed wat je in de reguliere speelgoedwinkel ook vindt. Wij krijgen hier van alles binnen. Wij checken het allemaal of het compleet is en dan gaat het bij ons voor een mooie prijs de winkel in."
Hij merkt dat spellen als Risk, Stratego en Monopoly nu erg populair zijn: "Zelfs de oudere jeugd, rond 18 tot 20 jaar, organiseert spelletjesavonden. En dat merken wij ook."

Duurzaam is belangrijk

Van Lunsen heeft het idee dat de aankoop van tweedehands spullen niet alleen om de lagere prijs draait: "Nou, ik denk dat bij heel veel mensen ook het argument is dat het hergebruikt gaat worden."
Eva Rutten is retailcoach. Ook zij denkt dat duurzaamheid een belangrijke reden is voor mensen die tweedehands kopen. "Ze willen ook graag bijdragen aan de duurzaamheid en circulaire economie. Mensen zijn zich bewust van de bijdrage die ze ook kunnen doen door dingen niet weg te gooien."
Een klant bij Het Goed beaamt dat: "Ik heb twee kleine kinderen en waarom nieuw kopen als tweedehands nog prima een poos mee kan? Ik hecht er nogal belang aan dat alles nieuw kopen ook niet best is voor het milieu, en hier liggen prima spullen die prima nog een ronde mee kunnen. Dus duurzaam is voor mij ook belangrijk."

Tweedehands is hip

Volgens Rutten kopen mensen tegenwoordig makkelijker tweedehands dan vroeger: "Toen was het ook heel suf om naar de kringloop te gaan. Dat is het niet meer. Het is nu echt bijna hip."
Ze denkt dat het nu ook steeds meer geaccepteerd raakt om iemand iets tweedehands cadeau te doen. "Het schijnt dat mensen liever in de eigen familie elkaar tweedehands geven, dan dat het aan een derde is. Dus kennelijk zit er toch wel wat van een waardeoordeel in. Dat je het gevoel hebt: als ik jou niet iets nieuws geef, dat ik dan minder voor je over heb. Maar nu kun je ineens 'goed doen' door tweedehands te kopen. Het wordt steeds meer geaccepteerd."
Hoe bekend ben jij eigenlijk met het sinterklaasverhaal? René Arendsen, één van de Ridders van Gelre, legt het uit:
Dit wist je nog niet over Sinterklaas