Nieuws

Gerjan heeft een boek geschreven over deze historische weg

Historicus en oud-gemeentearchivaris Gerjan Crebolder op de Apeldoornsestraat bij Voorthuizen.
Historicus en oud-gemeentearchivaris Gerjan Crebolder op de Apeldoornsestraat bij Voorthuizen. © Omroep Gelderland
VOORTHUIZEN - Het is de straat waarover het meest geschreven is in Nederland: de weg tussen Amersfoort en Apeldoorn. Althans, dat stelt historicus en oud-gemeentearchivaris van Barneveld Gerjan Crebolder. Hij besloot nog wat extra tekst aan die al lange literatuurlijst toe te voegen, want er komt nu ook een boek over de straat. "Het is zo'n interessante weg, gewoon veel te leuk", zegt hij trots.
Crebolder heeft in 2018 al over de weg geschreven. "Ik heb een 41-delige geschiedenisserie over de weg voor de Barneveldse Krant gemaakt. Toen dat af was dacht ik eigenlijk: wat zou het leuk zijn als ook mensen die de krant niet lezen, van het verhaal van deze weg op de hoogte zijn. Dus ik heb er extra informatie bij gezocht en het in boekvorm gegoten", legt hij uit.
Bekijk hieronder enkele hoogtepunten langs de weg.
Boek over een bijzondere weg

Dodenweg

Over de weg is ontzettend veel te vertellen, gaat Crebolder verder. "Het is een pelgrimsweg geweest. Mensen gingen hierover naar Amersfoort om daar een in de rivier de Eem gevonden Mariabeeldje te aanbidden. Daarnaast was het ook een handelsweg, een postweg voor post richting Hamburg en Hannover, een tolweg, een dodenweg, want in de Tweede Wereldoorlog zijn mensen hier doodgeschoten door geallieerde aanvallen of neergevallen in de hongerwinter, en daarnaast was het ook een koninklijke weg van het westen naar Paleis het Loo", somt hij op.
Vooral aan één van die koningen heeft de weg veel te danken. "Koning Lodewijk Napoleon heeft in 1809 de weg laten verharden. Hij wilde dat Paleis het Loo bereikbaar werd voor diplomaten en ministers." Plaatsen waar oude tolhuizen stonden, zijn nog te zien. Eén tolhuis in Terschuur is intact gebleven. Crebolder laat het graag zien. "Kijk, op de gevel staan de afstanden nog aangegeven. Het is echt heel bijzonder."
De weg van Voorthuizen in de richting van Apeldoorn.
De weg van Voorthuizen in de richting van Apeldoorn. Omroep Gelderland. © Omroep Gelderland.

Passie voor geschiedenis

Crebolder heeft naar eigen zeggen een passie voor geschiedenis. "Ik vind het leuk om ergens in te duiken en om het uit te zoeken. Dat is simpel zat." Dat hij nu een boek geschreven heeft over de weg Amersfoort - Apeldoorn, onderschrijft dat. "Mensen moeten niet denken: wat saai, een boek over een weg. De weg is echt een verbindende factor, er is veel geschiedenis langs en op de weg te zien. Kijk ook naar de vele functies van de weg, dat maakt het echt bijzonder."
Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties. En heb je het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom al in de boekenkast? Volg ons op: Facebook, Instagram, Twitter, Televisie, Radio, YouTube en Web.