Nieuws

Goed idee voor oud en nieuw? Lochem stelt geld beschikbaar!

Oliebollen horen bij oud en nieuw.
Oliebollen horen bij oud en nieuw. © Pixabay
LOCHEM - Oliebollen bakken voor uw buren, een dorpsquiz organsieren of een lief brievenbuscadeautje? Heeft u een goed idee dat tijdens de jaarwisseling bijdraagt aan het Achterhoekse naoberschap, dan kunt u daarvoor geld krijgen van de gemeente Lochem.
Op initiatief van de VVD heeft de gemeenteraad van Lochem het voorstel Samen het nieuwe jaar in aangenomen. Oud en nieuw is een traditie waarbij mensen elkaar ontmoeten. Maar door corona en door het vuurwerkverbod ziet het er dit jaar opnieuw anders uit. Om mensen uit te dagen elkaar toch op te zoeken, stelt de gemeente geld beschikbaar.

Geen grote groepen bij elkaar

Een aantal partijen reageert in eerste instantie bedenkelijk: "Het is toch niet het idee dat we nu mensen bij elkaar gaan brengen", zegt Corry Giesen van het CDA.
Volgens Ria Leliveld van de VVD is dat ook zeker niet aan de orde. "Mensen kunnen online iets organiseren of iets in de brievenbus doen. We beogen echt niet om grote groepen mensen bij elkaar te brengen."

Oliebollen

Het CDA vindt het plan sympathiek, maar vraagt of er voor het beschikbare budget niet voor iedere inwoner oliebollen kunnen worden gebakken. Volgens Leliveld is het niet het idee dat de gemeente zelf met een plan komt. "Wij willen juist dat inwoners zelf met een goed idee mogen komen. Maar zit er iemand tussen die oliebollen wil bakken, dan kunnen ze die aanvraag zeker indienen?"
D66 is tegen het voorstel. Hamp Harmsen: "Straks financieren we een BBQ die anders ook wel georganiseerd zal worden." De partij vindt het wel een goed voorstel, maar niet om snel mee akkoord te gaan. "We moeten het voorstel eerst uitgebreid vorm geven zodat er voor volgend jaar extra geld is."

Naoberschap belangrijk

Burgemeester Sebastiaan van 't Erve is blij met het voorstel. "Ik wil wel voorstellen om met een idee per kern te komen. Maar ik zie dit als een steuntje in de rug voor het naoberschap in de gemeente in deze moeilijke tijd. Wij vinden het de moeite waard om dit te doen."
Het voorstel is uiteindelijk aangenomen. Mensen die een goed idee hebben kunnen contact zoeken met de gemeente Lochem. Ze kunnen maximaal een vergoeding van 500 euro krijgen.