Nieuws

Opnieuw extra geld nodig voor schouwburg Lochem

Schouwburg Lochem
Schouwburg Lochem © Google Streetview
LOCHEM - Opnieuw heeft Schouwburg Lochem meer geld nodig van de gemeente. Door stijgende kosten en de onzekerheid rondom de coronacrisis is de financiële toekomst van de culturele instelling zwak. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Lochem wil daarom de subsidie aan de schouwburg structureel verhogen.
Het gaat om subsidieverhogen die in de periode 2023 tot en met 2025 moeten worden uitgetrokken. In 2023 wil het college 120.000 euro vrijmaken, in 2024 een bedrag van 140.000 euro en voor 2025 en verder 150.000 euro.

Schouwburg belangrijk voor leefbaarheid

De gemeente en provincie compenseerden de schouwburg voor de coronacrisis. Maar vooral de stijgende kosten voor personeel, huisvesting, energie en onderhoud zetten de financiën onder druk. Het lukt de schouwburg niet langer om deze kosten zelf op te vangen.
“Schouwburg Lochem mag rekenen op een breed publiek en is belangrijk voor de leefbaarheid, het toerisme en de economie. De schouwburg kan vooral de stijgende kosten niet langer zelf opvangen. Subsidie is naast kaartverkoop en horeca een belangrijke inkomstenbron. Het college wil de schouwburg behouden. Daarom stellen we de raad voor om extra geld vrij te maken", schrijft wethouder Henk van Zeijts.

Raad moet zich nog buigen over voorstel

Een jaar geleden stond Schouwburg Lochem ook al op de politieke agenda. Toen was er geld nodig voor een nieuwe trekkenwand, een theaterinstallatie. De politieke partijen lieten zich destijds al kritisch uit. Ook nu moet de gemeenteraad van Lochem zich uitspreken over de extra subsidie.

Zie ook: