Achterhoek / Achterhoek

Droom van boerenstel Johannes en Joanne spat uiteen

De droom van Johannes en Joanne is uiteen gespat.
De droom van Johannes en Joanne is uiteen gespat. © Omroep Gelderland
VORDEN - Ze hebben alles uit de kast gehaald om hun droom, een ecologisch burgerboerderij, van de grond te krijgen. Johannes Regelink en zijn vriendin Joanne Malotaux wilden in Vorden een boerderij overnemen en het anders doen. Maar aan die droom is nu - voorlopig - een eind gekomen. Op hun website en in een brief aan omwonenden laten ze weten dat het niet lukt om de boerderij van de ooms van Johannes over te nemen.
Ze schrijven: "Enkele jaren geleden vroegen Tonnie en Garrit Regelink, de ooms van Johannes, of Johannes boerderij Nieuw Venhorstink wilde overnemen. Daarmee zou de boerderij in de familie blijven, zo was de wens van Tonnie en Garrit. In februari 2020 besloten we dat we dit wilden. Sindsdien hebben we hard gewerkt dit plan te realiseren. Nu komen we met het verdrietige bericht dat het niet lukt om de boerderij over te nemen."

Op zoek naar een andere boerderij

Uit de brief aan de omwonenden blijkt dat er financieel een overeenkomst was, maar dat ze het niet eens konden worden over de voorwaarden: "We maakten afspraken met de Rabobank, het ministerie van LNV en andere financiers over de financiering. En, met de inzet van een grote groep enthousiaste burgers, zijn 350 mensen gevonden die mede-aandeelhouder willen worden van Burgerboerderij De Patrijs. Zij brachten bijna 600.000 euro bij elkaar om de boerderij te kunnen kopen. Alles stond klaar om de boerderij over te nemen. Helaas kwamen we er met Tonnie en Garrit op een aantal niet-financiële voorwaarden niet uit."
Het ideaal van Joanne en Johannes is om producten op een andere manier te produceren. Een korte keten: producten in de buurt produceren én verkopen. Het melkveebedrijf dat ze wilden kopen heeft 160 koeien. Ze wilden fors snijden in het aantal koeien. Daarnaast willen ze een diverser aanbod van producten. Zo is er thee geplant en moesten er onder andere notenbomen komen. Joanne en Johannes gaan nu op zoek naar een andere boerderij in de omgeving van Vorden, om zo hun droom van een burgerboerderij alsnog te verwezenlijken.

Verslokalen blijven open

Hoewel ze de boerderij nog niet in handen hadden, zijn ze al wel begonnen met produceren. Die producten worden verkocht via verslokalen. Samen met andere biologische boeren uit de regio zorgen ze voor een winkeltje vol verse streekproducten. Die verslokalen blijven open. In deze winkels kunnen mensen die lid zijn van De Patrijs producten kopen.
Afgelopen week nog werd een vierde verslokaal in Lochem geopend. Johannes en Joanne laten weten dat er inmiddels met een andere melkveehouder afspraken gemaakt zijn over de inkoop van melk. En dat betekent dat de verslokalen bevoorraad blijven.

Zie ook: