Nieuws

Coronadruk loopt op bij wijkverpleging en huisartsen

Wijkverpleegster en huisarts hebben het druk door corona.
Wijkverpleegster en huisarts hebben het druk door corona. © Omroep Gelderland
BEUNINGEN - Met de druk in de ziekenhuizen door corona stijgt ook de druk op de wijkverpleegkundigen en huisartsen. Ze moeten steeds meer mensen opvangen die niet meer in het ziekenhuis terecht kunnen. Huisartsen sturen zelf ook mensen minder snel naar het ziekenhuis. De toegangspoorten tot de zorg raken door het hoge aantal coronabesmettingen overbelast.
"Goedemiddag, met Miep, assistente van dokter Adriaansens en dokter Aukes", klinkt het weer door de huisartsenpraktijk in Beuningen. De assistenten moeten het ene na het andere telefoontje aannemen.
Ze krijgen naast de gewone vragen nu ook talloze extra vragen over corona en vaccinaties. Reken daarbij dat twee assistentes thuiszitten vanwege covid in de familie en 'het begint een beetje te kraken op het front van de assistenten', zegt Guido Adriaanses, huisarts in Beuningen.

Korter lontje

Het hoge aantal coronabesmettingen laat dus ook zijn sporen na in deze Beuningse huisartsenpraktijk. "Patiënten kunnen misschien niet dezelfde dag gezien worden als er weinig haast is", legt de huisarts uit. "Wij merken ook, dat de patiënten een wat korter lontje hebben dan gebruikelijk en dat verzwaart ook de taak van de assistentes."
Kijk naar een reportage over de coronadruk, de tekst gaat daaronder verder.
Coronadruk vloeit door naar huisartsen en wijkverpleging
Maar er is meer. De huisartsen weten dat de ziekenhuizen uitpuilen met coronapatiënten en dat zorgt ervoor dat ze voorzichtiger worden patiënten naar het ziekenhuis te sturen. "Met name kwetsbare oudere mensen die corona hebben. Die proberen we zo goed mogelijk samen met de wijkverpleegkundigen thuis te begeleiden. Dat leidt bij ons tot druk, maar dat ontlast de ziekenhuizen weer enigszins."
Covid-patiënten houden zelf thuis hun situatie bij
De patiënten krijgen zuurstofmeters mee naar huis in combinatie met een thermometer. De covid-patiënten houden daarmee zelf thuis hun situatie bij. De huisarts belt de patiënten soms dagelijks om te informeren hoe het gaat en de wijkverpleegkundigen gaan er langs en monitoren ook hoe het gaat. Wanneer het echt nodig is, wordt er natuurlijk alsnog doorverwezen naar het ziekenhuis.
"Het betekent dat wij lange dagen maken", zegt wijkverpleegkundige Rianne Bröcker. "Maar zouden wij dat niet doen, dan hebben de ziekenhuizen te maken met veel meer patiënten."
Huisarts Adriaansens beklemtoont dat ze het in hun regio op dit moment nog steeds aankunnen. Maar hoe blijft dat als de coronabesmettingen maar blijven stijgen? Hoe lang hou je dat vol?

Benauwd voor nog vollere ziekenhuizen

"Dat weten we niet", zegt de huisarts. "Ik ben zelf benauwd voor het moment, dat de ziekenhuizen nog voller beginnen te raken en het moeilijker wordt mensen door te sturen. Als we ook relatief jonge mensen, die al benauwd zijn en slechte zuurstofgehaltes hebben, thuis moeten gaan houden wordt het enger. Ik ben ook bang dat patiënten dat moeilijk accepteren, als ze thuis moeten blijven, omdat het ziekenhuis vol is. Dat is een situatie die akelig is en waarvan we nog niet kunnen voorspellen hoe dat gaat lopen."
"Wij kunnen niet in de toekomst kijken", zegt ook Bröcker. "Ik heb geleerd voor wijkverpleegkundige, niet voor toekomstvoorspeller. We weten dat in de regio oost er een bijna zwart scenario is. Hier is dat nog niet zo en we hopen dat dat zo blijft, maar we kunnen niet in de toekomst kijken."