Nieuws

Zwemlessen kunnen doorgaan, maar het is een hele puzzel

Er worden zwemlessen gegeven in Doesburg met een aangepast rooster.
Er worden zwemlessen gegeven in Doesburg met een aangepast rooster. © Omroep Gelderland
DOESBURG - Het zijn drukke tijden voor zwembadmanagers. Sinds de aankondiging van de nieuwe maatregelen is het puzzelen om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk zwemlessen gewoon door kunnen gaan. Er wordt geschoven met tijden en bij veel zwemscholen worden de lessen ingekort, blijkt uit een rondgang langs Gelderse zwemscholen.
"Nou, het was een heel werk", verzucht Thea Bosch eigenaresse van zwemschool Aqua Actief in Apeldoorn. "Veel lessen hebben we kunnen verplaatsen naar de zaterdag en zondagmiddag. Daarvoor is het familiezwemmen eruit gehaald, maar we vonden het belangrijk dat de zwemlessen door konden gaan."
Bekijk de video vanuit het zwembad:
Zwemlessen kunnen doorgaan, maar het is een hele puzzel
Het heeft voor veel hoofdbrekens gezorgd bij zwemscholen, maar op een enkeling na hebben ze de puzzel wel rond weten te krijgen. "We hebben veel complimenten gekregen van ouders", zegt Marciano Millenaar van Spetterclub Tiel die een aantal kleinere zwembaden heeft.
"In Tiel zat het al helemaal vol, maar in Druten hadden we nog een leeg bad en dus hebben we lessen van Tiel naar Druten verplaatst. Dat betekent wel dat we twee keer zoveel instructeurs nodig hebben. Dat was lastig, maar het is wel gelukt."

Recreatief zwemmen in de knel

Bij zwembad Rozegaarde in Doetinchem hebben ze nog niet alle ouders kunnen bereiken. Directeur Maurice Tepperik: "We hebben voor alle kinderen een alternatief gevonden, maar de vraag is natuurlijk of iedereen dat in zijn agenda weet in te passen. En helaas komt het recreatieve zwemmen daardoor in de knel."
"Terwijl het voor sommige mensen, die bijvoorbeeld baantjes zwemmen, heel belangrijk is om in beweging te blijven. Maar we moesten een afweging maken en het is gelukkig maar voor drie weken."

Ingekort

Wel zijn op veel plaatsen lessen ingekort. Zoals bij zwembad West in Nijmegen. De lessen starten er iets eerder en zijn in plaats van drie kwartier een half uur. En ook in Doesburg bij zwembad Den Helder hebben ze dat gedaan. Manager Alex Walter: "Maar we zijn allang blij dat we niet net als vorig jaar drie maanden dicht moesten. Daar waren we even bang voor."
Of dat niet alsnog gaat gebeuren, is nog wel een vrees van veel zwemschoolhouders. "Laten we positief proberen te blijven", zegt Walter. "We kijken vooral wat we nog wel kunnen."