Het is razend druk bij vuurwerkwinkels, ondanks afsteekverbod

Spectaculaire vuurwerkshow in Eibergen.
Spectaculaire vuurwerkshow in Eibergen. © REGIO8
HUISSEN - Er mag tijdens de jaarwisseling geen vuurwerk worden afgestoken. Toch zijn verkopers druk in de weer met de verkoop van fop- en schertsvuurwerk, in jargon 'categorie 1-vuurwerk'. Daarvoor geldt het verbod niet. Erwin de Roo is bedrijfsleider bij een vuurwerkwinkel in Huissen en kan de drukte bijna niet aan. "Er komen grote kerels binnen die jaren terug voor honderden euro's aan vuurwerk kochten, maar die nu met een paar tientjes aan grondbloemen de deur uitgaan."
"Afgelopen week heb ik mijn bed nauwelijks gezien", vertelt De Roo die sinds het verbod hard op zoek ging naar categorie 1-vuurwerk. "We hebben die switch gemaakt en hebben nu een enorm groot assortiment van 80 à 90 verschillende artikelen." De Roo werkt bij een familiebedrijf dat een passie heeft voor vuurwerk:
"Als we ook dit jaar niets afsteken, zijn we bang dat de traditie zal verdwijnen. Voor de omzet hoeven we het niet te doen, voor het resultaat al helemaal niet. Vuurwerk is een feestje. Het hoort bij de jaarwisseling."
Bekijk hier een video over drukte bij vuurwerkwinkels:
Het is razend druk bij vuurwerkwinkels, ondanks afsteekverbod
Dat het qua omzet weinig oplevert, weten ze ook in Zutphen. "Nu de grenzen open zijn rijden mensen naar Duitsland om 'echt' vuurwerk te kopen. Dat hebben ze liever dan het vuurwerk dat wij mogen verkopen", aldus Arjan Holland. De vuurwerkverkoper is er daarom nog niet over uit of hij dit jaar zijn vuurwerkwinkel opent.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!