Nieuws

Rudi reed 40 jaar geleden met kerstpakketten naar het noodlijdende Polen

Voedselkonvooi Polen 1981
Voedselkonvooi Polen 1981 © Voedselkonvooipolen.nl
APELDOORN - Op 13 december 1981 vertrokken ze: 130 vrachtwagens vol met kerstpakketten voor de Poolse bevolking. In de weken daarvoor was in Nederland een hulpactie op gang gekomen om kerstpakketten te sturen onder de titel 'een Pak van je Hart voor Polen'. Rudi ter Heide uit Apeldoorn reed voorop in het konvooi.
Rudi was destijds werkzaam op de beleidsafdeling van de ANWB. De Apeldoorner was in augustus 1981 nog in Polen geweest, als begeleider van een reis met mensen met een caravan. "Mensen in Polen hadden het moeilijk en er was weinig voedsel. Ik snap daarom ook heel goed dat de actie om kerstpakketten in te zamelen er kwam. De pakketten werden gevuld met etenswaar, basisproducten", herinnert hij zich.

Oorlogstoestand Polen

Op 13 december 1981 stonden 130 vrachtwagens in Utrecht klaar om te gaan rijden, toen de oorlogstoestand in Polen werd uitgeroepen. Er was geen telefoonverkeer meer mogelijk en het land ging letterlijk op slot. "Bij iedereen riep dat natuurlijk de grote vraag op: gaan we nog? Hoe veilig is het om vrijwillige chauffeurs met een vrachtwagen oorlogsgebied in te sturen?"
Uiteindelijk werd besloten te gaan rijden en stemden vele chauffeurs daarmee in, vertelt Rudi. Hij was leider van het team van Wegenwacht en Alarmcentrale van de ANWB die voorop reed in het konvooi richting Polen en later als eerste de grens over ging.
Voedselkonvooi Polen 1981
Voedselkonvooi Polen 1981 © Voedselkonvooipolen.nl
"Het was fantastisch om te zien dat de Nederlandse bevolking zo betrokken was. Mensen stonden langs de kant van de weg om ons uit te zwaaien. Van Utrecht tot aan Arnhem stonden er mensen op de viaducten boven de snelweg. Bovendien was het ijzig koud en was Nederland bedekt met een dik pak sneeuw. Het waren fantastische beelden die me altijd bij zijn gebleven."
Voedselkonvooi Polen 1981
Voedselkonvooi Polen 1981 © Voedselkonvooipolen.nl
Het konvooi maakte een tussenstop bij Volkswagen in het DDR-gebied en reed de volgende dag verder, 200 kilometer Polen in waar een autocircuit was afgehuurd. Iedereen kon daar verzamelen.
"Daar hebben we de avond en de nacht doorgebracht. We waren daar een soort van opgesloten en werden bewaakt door politie en militairen. Er ontstond nog een discussie of de kerstpakketten wel door ons zelf gebracht mochten worden of dat de militairen dit zouden doen. Gelukkig werd besloten dat we dit toch zelf mochten doen", blikt Rudi terug.

Zoektocht

Op 13 december dit jaar is het 40 jaar geleden dat dit konvooi plaatsvond, op initiatief van Stichting Vriendenhulp voor Polen uit Heemstede. De herdenking gaat helaas niet door vanwege de coronamaatregelen, maar Rudi is wel op zoek naar mensen die er destijds bij betrokken waren. Bijvoorbeeld mensen die als chauffeur mee zijn geweest of namens de ANWB. Hij is op zoek naar hun verhalen en eventueel beeldmateriaal.
Kijk hieronder hoe Rudi ter Heide daarvoor een oproep doet in het tv-programma Gelderland Helpt. De volledige aflevering is deze woensdag om 17.20 uur te zien op TV Gelderland (elk uur herhaald).
Wie was er bij het Pools voedselkonvooi in 1981?
Gelderland Helpt is een platform van Omroep Gelderland waarbij hulp gevraagd en gegeven wordt. Door middel van radio, tv, internet en social media geeft Gelderland Helpt bekendheid aan de vragen, oproepen of het aanbod van Gelderlanders.

Gelderland Helpt is te vinden op: