Achterhoek / Gelderse Vallei

'Ik heb al zoveel besmettelijke ziektes meegemaakt', zegt mevrouw Eftrik (90)

Deze mevrouw krijgt een boosterprik.
Deze mevrouw krijgt een boosterprik. © Omroep Gelderland
WAGENINGEN - Mevrouw Eftrik is 90 jaar en woont in woonzorgcentrum Vilente Overdal in Wageningen. Ze is blij met de boosterprik die ze maandag kreeg.
Mevrouw Eftrik hoopt volgende maand 91 te worden en laat zich vol overtuiging vaccineren met de boosterprik: "Moeten we allemaal doen. We doen het echt voor de hele mensheid. Op onze bejaarde leeftijd willen we dat toch graag doen. En tot nog toe hebben we er succes mee gehad: hier zijn we vrij gebleven van besmettingen. Daar zijn we al heel rijk mee."
Bekijk hoe mevrouw Eftrik de boosterpik krijgt:
Mevrouw Eftrik (90) krijgt boosterprik: 'Ik heb al zoveel besmettelijke ziektes meegemaakt'

Nieuwe fase

Op haar leeftijd heeft mevrouw Eftrik al heel wat ziektes meegemaakt: "Dit is weer een fase in ons leven. Veel besmettelijke ziektes meegemaakt: vroeger met tering, met TBC, dat is allemaal verholpen. En hopen dat hier ook de juiste oplossing voor komt."
Zelf heeft ze veel last gehad van de beperkingen die door corona ontstonden en ze hoopt dan ook snel weer wat meer vrijheid te krijgen. "Ik heb geen bezoek kunnen afleggen. Ik heb zelf een gehandicapte dochter die al heel lang verpleegd wordt. Geen contact mee kunnen krijgen. Achter een glazen wand. Dat is echt heel jammer."

Goede hoop

Mevrouw Eftrik volgt alle ontwikkelingen op televisie: "Maar niet alles. Anders zit je de hele avond met corona." Ze hoopt ook dat de demonstranten niet zo vreselijk tégen blijven. "Iedereen mag zijn mening hebben. Maar al die vernielzicht vind ik in en in triest. Dat daar zelfs de ambulancemensen door geraakt worden, erger kan het niet. Mensen worden tegengewerkt. Dat moet toch niet."

Sterfgevallen verpleeghuizen weer hoog

Rimke Kloosterziel zet de boosterprik bij mevrouw Eftrik: "Ik ben blij dat ik hem mag zetten. Het is heel belangrijk. We zijn heel blij dat we ze mogen vaccineren, omdat je toch wel merkt dat mensen heel ziek kunnen worden."
Het percentage sterfgevallen in de verpleeghuizen is weer net zo hoog als in de tweede coronagolf in november vorig jaar, voor de vaccinaties. Dat zegt hoogleraar ouderengeneeskunde Cees Hertogh tegen de NOS. Uit de meest recente data blijkt dat zo'n 22 procent van de gevaccineerde bewoners na een besmetting overlijdt. De afnemende effectiviteit van de vaccins, vooral bij ouderen, is hier één van de oorzaken van.
Kloosterziel erkent het belang van de booster ook: "Het is ook belangrijk, omdat ze het al een aantal maanden geleden hebben gehad. Het is al vroeg in het begin van het jaar geweest, dus het is goed het nu weer te herhalen. Met de opkomst met de vele besmettingen is het toch heel erg goed dat je dit bijhoudt.