Nieuws

Opnieuw een vuurwerkverbod: aan deze regels moet je je houden

Ook komende jaarwisseling geldt er een vuurwerkverbod.
Ook komende jaarwisseling geldt er een vuurwerkverbod. © ANP
ARNHEM - Net als afgelopen jaar geldt tijdens de komende jaarwisseling een vuurwerkverbod, om te zorgen dat de spoedeisende hulp niet extra belast zal worden met vuurwerkslachtoffers. Maar wat betekent dat vuurwerkverbod precies en wat mag er nog wel?
Het kabinet heeft besloten dat het verkopen en afsteken van vuurwerk net als vorig jaar verboden is tijdens de jaarwisseling. Reden is dat de zorg en handhaving al genoeg belast wordt en er geen slachtoffers of vuurwerkoverlast bij kan hebben.

Categorie F-1

Maar het tijdelijke vuurwerkverbod voor komend oud en nieuw geldt niet voor de categorie F-1.
Wat valt er nu precies binnen die categorie? Je moet dan denken aan de lichtste variant van vuurwerk, zoals sterretjes, trektouwtjes of sierfonteintjes. Dat is het vuurwerk dat het hele jaar door verkocht mag worden in Nederland. Maar ook kleine siervuurwerkpotten, grondbloemen en bengaalse fakkels vallen onder deze categorie.

Vuurwerkshows

Het tijdelijke verbod geldt voor de verkoop van zogenoemd consumentenvuurwerk. Dat houdt in dat er wél professionele vuurwerkshows georganiseerd mogen worden door gemeenten. Die gemeenten bepalen vervolgens zelf of ze deze vuurwerkshows door laten gaan of niet.

Carbid schieten

Gelderland is een typische carbidschiet-provincie. Op oudjaarsdag hoor je overal doffe knallen om je heen. Wat zijn de regels voor de jaarwisseling van 2021-2022?
Anders dan het vuurwerkverbod, beslist de rijksoverheid daar niet over. De regels rondom carbid schieten worden namelijk op gemeentelijk niveau bepaald. Vorig jaar was het schieten met melktonnen in sommige gemeenten verboden, maar in sommige gemeenten mochten het onder strikte voorwaarden wel.

Verkopen

In Nederland mag er dit jaar geen vuurwerk verkocht worden, met uitzondering van de F-1 categorie. Verkopers moeten hun niet verkochte vuurwerk veilig opslaan. Voor hun misgelopen inkomsten krijgen ze een compensatie van het rijk. Hoe hoog die compensatie is wordt nog uitgewerkt door het ministerie van Economische Zaken.

Duitsland

Veel Gelderlanders maken ieder jaar, net voor de jaarwisseling, een tripje naar Duitsland om vuurwerk aan te schaffen. Officieel mag vuurwerk kopen bij onze oosterburen, want in Duitsland geldt geen vuurwerkverbod.
Maar je mag vuurwerk niet vervoeren, zegt een woordvoerder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het vervoersverbod gaat naar verwachting in op 16 december 2021. Je mag je gekochte vuurwerk dus niet meenemen naar huis, dus het kopen daarvan heeft eigenlijk geen zin.