Nieuws

Wolf heeft weer moeflon gegrepen, zegt Hoge Veluwe

Volgens park De Hoge Veluwe heeft de wolf opnieuw een moeflon gegrepen.
Volgens park De Hoge Veluwe heeft de wolf opnieuw een moeflon gegrepen. © Nationaal Park De Hoge Veluwe/Omroep Gelderland
OTTERLO - De wolf die rondloopt op De Hoge Veluwe heeft weer een moeflon gegrepen. Dat zegt parkbeheerder Jakob Leidekker. Het wilde schaap werd vorige week met ernstige verwondingen aan de hals aangetroffen, waarna het uit zijn lijden is verlost. Het park is nog altijd hard bezig om de schapen te beschermen en een oplossing te vinden voor de lange termijn.
De boswachter die de gewonde moeflon vond heeft het vastgelegd op beeld. "Een ooi is gepakt door de wolf, een beet in de nek", zo beschrijft hij het in de video. Op het beeld is goed te zien dat de luchtpijp van de moeflon is doorgebeten. Ook op het achterwerk zit een fikse wond. Om onnodig lijden te voorkomen is het dier afgemaakt.

Geen onderzoek

"We zijn ervan overtuigd dat het beest dat bij ons in het park loopt dit gedaan heeft", vertelt Leidekker. "Afgelopen zomer is uit een test gebleken dat andere schapen door die wolf zijn gedood. We hebben nu geen aanwijzing dat er een andere wolf op het terrein is en ik zou ook niet weten hoe dat beest dan binnen zou moeten komen." Park De Hoge Veluwe laat dit schaap dan ook niet onderzoeken op dna van de wolf.
De Hoge Veluwe is er zeker van dat de wolf die er deze zomer was, nu nog steeds aanwezig is binnen de hekken van het park. "We zien 'm zelf ook, maar niet vaak. Je kunt het ook goed zien aan het gedrag van de edelherten en de wilde zwijnen. Als de wolf er is, zie je het wild een paar dagen niet."

Hek

In oktober heeft het park een groot wolfwerend hek geplaatst, waar de moeflons later ingaan. Op die manier zijn de schapen niet meer zo'n makkelijke prooi voor de wolf.
"Het hek is klaar, maar we wachten nu op een moment dat we de moeflons erin kunnen drijven. Ze moeten in de goede hoek van ons park verblijven en dan is het een redelijk korte actie. We kunnen die wilde schapen niet van de ene kant naar de andere kant van het park drijven", legt Leidekker uit.

Evacuatie

In de tussentijd werkt het park aan de verplaatsing van de moeflons naar het buitenland. De evacuatie van de dieren is nodig, omdat ze niet allemaal voor langere tijd binnen de afrastering kunnen blijven. Maar dat is niet zo'n makkelijk proces.
"Je moet je voorstellen dat je niet alleen te maken hebt met een eigenaar die de dieren op kan vangen. Je moet ook vervoersvergunningen regelen, in Nederland, maar ook in het buitenland. Het heeft heel wat voeten in de aarde, maar het loopt goed", vertelt Leidekker. Naar welke plek de moeflons zullen gaan, is niet bekend.
Ook is het park in gesprek met de overheid over een oplossing voor de lange termijn. "Dat gaat over beleid, dus dat is een heel langzaam proces. Het gesprek loopt al even en dat zal ook nog even lopen. Je moet dus heel voorzichtig zijn wat je zegt en wanneer je iets zegt, want we willen ons niet in de eigen voet schieten."

'Gaat gewoon door'

In totaal zijn er nu tientallen dode moeflons aangetroffen, weet Leidekker. "Maar dat zegt niets over het aantal dat de wolf heeft gegrepen. Je komt niet overal in het park, dus je ziet niet alles. Zo'n dode moeflon is na twee weken ook vergaan."
Tijdens de voorjaarstelling van 2021 waren er 220 moeflons. Daarna zijn er zo'n 70 lammeren geboren. Sindsdien zijn er dus tientallen dode moeflons gevonden. "En hij gaat gewoon door", vertelt de parkbeheerder.
Het park wil zo snel mogelijk af van de wolf. "Het gaat ons vooral om het feit dat er een balans is op onze terreinen. Die balans wordt verstoord door de wolf. Dat is ook de reden dat De Hoge Veluwe video's maakt van de gewonde schapen. "Dit is het gevolg van de komst van de wolf. De maatschappij vindt hier wat van. Toen het misging in de Oostvaardersplassen stonden we massaal aan het hek te voeren. Dus het is goed dat men dit nu weet."