'Ik ben geen grote boef en onschuldig', Omar L. in hoger beroep

Rechtbanktekening van Omar L. in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.
Rechtbanktekening van Omar L. in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. © Aloys Oosterwijk
SCHIPHOL - Omar L. (31) hoorde maandag in hoger beroep opnieuw levenslang tegen zich eisen. Het Openbaar Ministerie ziet hem als opdrachtgever van twee liquidaties. L. was veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor onder meer een liquidatie in Kerkdriel.
De advocaat-generaal vindt de eis tot levenslang een passende straf: "Omar L. betaalt en bepaalt. Hij heeft twee doden en drie bijna-doden op zijn geweten en dan is alleen levenslang een passende straf."
De politie weet versleutelde berichten te kraken en daarmee is volgens het Openbaar Ministerie te bewijzen dat Omar L. het brein is achter meerdere liquidaties en pogingen daartoe. De advocaat-generaal: "Uit de berichten blijkt dat L. beschikt over wapens. Hij is degene die instructies geeft, bepaalt welk bedrag ‘de hitters’ krijgen en zorgt dat ze hun geld krijgen. Hij heeft een leidinggevende positie."

Anderen moeten het vuile werk doen

Volgens de advocaat-generaal heeft L. minder intelligente en jongere jongens zo ver gekregen om moorden voor hem te plegen: "Ze hadden een eigen verantwoordelijkheid, maar zonder L. hadden ze dit niet gedaan. Hij liet anderen het vuile werk opknappen. Hij bereidde zich uitgebreid voor. Voor de aanslag op de broers Yakhlaf was hij anderhalf jaar bezig. Het gemak waarmee hij anderen op pad stuurde om te moorden, is verbijsterend. Dat passasanten en of omstanders geraakt zouden kunnen worden, nam hij voor lief."

Ik ben onschuldig

Omar L. blijft tijdens de zitting herhalen dat hij onschuldig is: "Ik wil vechten tegen mijn levenslange gevangenisstraf, want ik ben onschuldig. Ik zit onschuldig in de Extra Beveiligde Inrichting in Vught", benadrukt hij. Volgens zijn advocaat is het heel goed mogelijk dat de telefoon van L. door iemand anders werd gebruikt of dat de verstuurde berichten zijn gemanipuleerd. "Als je manipulatie niet uit kunt sluiten, dan heb je aanvullend bewijs nodig om iemand voor de rest van zijn leven op te sluiten", zegt advocaat Sander Janssen.
Omar L. daarover: ". Ik vind het zorgelijk hoe makkelijk het OM die berichten aan mij toeschrijft; ik vind dat echt gevaarlijk."
L. zou zijn afgegleden na de moord op zijn broer in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Tijdens de zitting maandagochtend zegt hij dat hij nu vooral verder wil met zijn leven. "Ik koester geen wrok en geen haat jegens die mensen. Ik wil gewoon verder met mijn leven. Mijn broer is vermoord, mijn vader en zus zijn kort na elkaar overleden terwijl ik in de EBI in Vught zat. Meer verdriet wil ik mijn moeder niet aandoen."

Geen antwoorden

Als de raadsheer vraagt hoe het komt dat hij is afgegleden, waarom hij in de EBI is terechtgekomen, wil Omar L. daar verder niets over zeggen. Ook op alle andere vragen die de raadsheren stellen, wil hij niet antwoorden. Het hof en de advocaat-generaal wijzen hem erop dat hij door de rechtbank tot levenslang is veroordeeld en dat dit zijn kans is om de rechters nog te beïnvloeden. Maar dat hij dan wel moet praten.
L. weigert dat: "Ik ga verder geen vragen beantwoorden. Later zal duidelijk worden waarom." Zijn advocaat verduidelijkt dat de verdachte bijna niet kan antwoorden zonder andere namen te noemen en dat hij dat niet wil.

Geen grote boef

Het hof begrijpt niet hoe het kan dat L. het vanuit de gevangenis in Zutphen voor elkaar heeft gekregen dat vier mannen uit Frankrijk kwamen om hem te proberen te bevrijden: "Meestal gebeurt dat alleen bij de grote jongens, die die eer hebben."
Omar L. antwoordt daarop: "Ik ben geen grote boef. Ik weet niet waarom mensen dat denken. Ik zit onschuldig vast, dat is het enige wat ik wil zeggen. Ik wil niet vertellen waarom ze mij wilden bevrijden. Het klopt gewoon echt niet waar het OM mij van beschuldigt, echt niet."
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!