Nieuws

Omar L. vecht in hoger beroep levenslange celstraf aan

Het hoger beroep van Omar L. dient in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.
Het hoger beroep van Omar L. dient in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. © archief ANP
SCHIPHOL - Het gerechtshof behandelt vandaag het hoger beroep van Omar L. (31), die in juni 2019 is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. L. was volgens de rechtbank opdrachtgever van de gewetenloze liquidaties van de criminelen Chahid Yakhlaf in Kerkdriel en Eaneas Lomp in Krommenie.
De liquidaties zijn onderdeel van een uit de hand gelopen conflict over drugs in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt. Daarbij werd Yakhlaf op oudejaarsavond 2015 bij de uitgang van camping Maaszicht in Kerkdriel beschoten. Tientallen kogels zijn afgevuurd en niet veel later overleed hij. Zijn broer en een derde slachtoffer raakten gewond.

Pad van moord

De rechtbank zag Omar L. als de opdrachtgever van die moord. Hij schakelde Hicham M. in die 75.000 euro zou krijgen voor de liquidatie. De advocaat-generaal vond dat vorige maand een belangrijke reden om ook in hoger beroep voor levenslang te gaan. "Het is zijn eigen keuze geweest om het pad van moord op te gaan."
In 2019 werden Omar L. en Hicham M. al veroordeeld tot levenslang. Beiden gingen in hoger beroep. M. ontkent dat hij betrokken was bij de liquidaties. Hij zegt 'erin te zijn geluisd'. Maar het OM noemt zijn verklaringen ongeloofwaardig en warrig.

Ontsnappingspoging

Omar L. zit vast in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Hij werd overgeplaatst naar Vught na een mislukte poging hem te bevrijden uit de gevangenis in Zutphen, waarvoor vorig jaar vier Fransen zijn veroordeeld.
De mannen gingen 19 januari 2020 de hekken van de Zutphense Ooyerhoek gevangenis te lijf met een slijptol, breekijzer en betonschaar. Volgens de officier van justitie mislukte de ontsnapping doordat ze het gereedschap niet goed gebruikten.