Nieuws

Wild idee wordt werkelijkheid: midwinterhoornplantage nu écht open

De midwinterhoorn plantage is officieel geopend.
De midwinterhoorn plantage is officieel geopend. © Omroep Gelderland
EIBERGEN - Het begon als een wild idee, maar het veranderde gaandeweg in een serieus plan. De midwinterhoornplantage in Eibergen, waar 365 dagen per jaar aandacht is voor de traditie van het blazen, is zaterdagavond officieel geopend.
Het kan Eibergenaren niet ontgaan zijn. De opening ging gepaard met klanken van trommels van percussiegroep Full Power, in combinatie met het herkenbare geluid van de midwinterhoorn. De afgelopen jaren hebben diverse midwinterhoorngroepen uit Berkelland zich ingezet voor het initiatief.
Een impressie van de opening:
Wild idee wordt werkelijkheid: midwinterhoornplantage nu écht open

Mega midwinterhoorn

Marianne Hebels van de Midwinterhoorngroep Eibergen bijvoorbeeld. Voor haar is het een feestelijke dag. "Het is heel leuk dat je met veel mensen zoiets voor elkaar krijgt. Het begon als een wild idee, maar gaandeweg werd het beter en beter."
Op de plantage aan de Leugemorsweg groeien onder andere bomen waar in de toekomst de blaasinstrumenten van gemaakt kunnen worden. Ook is er een educatiecentrum voor scholieren en toeristen. De locatie valt niet te missen: het wordt gekenmerkt door een mega midwinterhoorn, die boven de N18 uittorent.
Zelfs in het donker valt het op: kerstlampjes verlichten het 40 meter lange kunstwerk sinds zaterdagavond. "Dat is om aandacht te trekken, wij willen graag aandacht voor het erfgoed van de midwinterhoorn, want dat willen we levendig houden voor het nageslacht", aldus Gerrit Keuper, ook lid van de Midwinterhoorngroep Eibergen.

Nieuwe instrumenten

De boompjes worden op bijzondere wijze gekweekt, in slootjes. "We hebben ze schuin in de wal geplant. Het is de bedoeling dat ze dan het licht opzoeken en een kromme vorm krijgt." Voordat de boompjes 'geoogst' kunnen worden, moet men nog wel even geduld hebben. "Ik denk dat we een jaar of acht, negen of tien nodig hebben voordat er met deze gebouwd kan worden."
Naast de praktische kant van de plantage, heeft de plek ook een voorlichtingsfunctie. "In het educatiecentrum hebben we van alles uitgestald wat te maken heeft met het erfgoed." Wie binnenstapt in het centrum ziet bijvoorbeeld stap voor stap hoe het instrument gemaakt wordt, hoe je het moet bespelen en hoe het klinkt.
Dit weekend was er in Doesburg een midwinterhoornwandeling én dat klonk zo:
In Doesburg was een Midwinterhoornwandeling

Jongeren enthousiast maken

Onder meer scholen in de regio worden uitgenodigd om langs te komen. Ook in de klas krijgen kinderen uit de omgeving nu al de kans om onder begeleiding een midwinterhoorn te bouwen of te leren blazen. "Dat vinden kinderen vaak heel leuk en dat is wel heel belangrijk. Onze vereniging heeft veel leden van 50 jaar of ouder, als je hier nu niet mee begint, dan ben je de jongelui kwijt!"
De traditie levend houden is een uitdaging, zegt Hebels. "Gelukkig hebben we enthousiaste mensen op diverse scholen. Zo zijn er onder meer jongeren die willen helpen het groen hier in de plantage te helpen onderhouden. Jongeren hebben vaak niks met het blazen, dus je moet kijken waar je kan aanhaken in hun interesse. En dat probeer je zo te doen."

Start van advent

Burgemeester Joost van Oostrum en gedeputeerde Peter Drenth konden zaterdag als eerste een kijkje nemen bij de plantage. Het project is tot stand gekomen met subsidie van de gemeente (Naoberfonds) en de provincie (Leefbaarheid fonds).
De feestelijke opening viel samen met de start van de adventsperiode, de periode waarin er volgens de traditie weer geblazen mag worden op de midwinterhoorn.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!