Nieuws

De kust is weer veilig in Zevenaar, bom succesvol ontmanteld

De bom is succesvol vernietigd.
De bom is succesvol vernietigd. © Omroep Gelderland
PANNERDEN - Bewoners van de Kerkstraat in Zevenaar kunnen weer opgelucht adem halen. De brandbom die afgelopen week bij graafwerkzaamheden werd ontdekt, is succesvol vernietigd.
De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) maakte de bom zondagochtend onschadelijk op de vindplaats vlak voor de Turmac Cultuurfabriek, waarin onder meer de gemeente, Filmhuis Zevenaar en het Liemers Museum zijn gevestigd.

Op scherp

Een van de ontstekers in de bom stond nog op scherp. Op afstand zorgden experts ervoor dat deze ontsteker eruit werd gedraaid. "Het ging vrij makkelijk, hij zat veel minder vast dan waar we bang voor waren", vertelt een woordvoerder van de EOD.
"De bom had wel een flinke deuk in de onderkant, waardoor we 'm hebben moeten gipsen om ervoor te zorgen dat hij geen vloeistof lekt. Dat was een extra klus die erbij kwam kijken, maar daar waren we op voorbereid." Volgens de EOD is het een geluk bij een ongeluk dat de bom is aangetroffen bij de graafwerkzaamheden. "Het had verkeerd kunnen gaan, bij het heien of iets dergelijks."
Bekijk de beelden van het onschadelijk maken
De kust is weer veilig in Zevenaar, bom succesvol ontmanteld

Dichte mist

Daarna ging het gevaarte per vrachtwagen naar de Kijfwaard in Pannerden, waar experts de bom gecontroleerd hebben vernietigd. Vanwege de dichte mist werd de brandbom een uur later dan gepland tot ontploffing gebracht. Toen het opklaarde konden de EOD-medewerkers hun werk doen. Het resultaat: een doffe knal en een grote steekvlam, gevolgd door veel rook.
Een kleine veertig gezinnen uit Zevenaar moesten vanwege de operatie zondag al vroeg hun woning verlaten. Zij werden in een café in de buurt opgevangen. Iets voor 11.00 uur was het gevaar geweken, waarna de omwonenden weer veilig terug konden naar hun woning.
Dit is 'm dan: een Amerikaanse brandbom 500-ponder uit de Tweede Wereldoorlog.
Dit is 'm dan: een Amerikaanse brandbom 500-ponder uit de Tweede Wereldoorlog. © Omroep Gelderland