Nieuws

Chanoeka wordt weer thuis gevierd, streep door gezamenlijk lichtjesfeest

De 76-jarige Lezer viert Chanoeka thuis
De 76-jarige Lezer viert Chanoeka thuis © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - De Joodse gemeenschap viert elk jaar in Zutphen Chanoeka, het feest van de lichtjes. Maar ook dit jaar zit een bijeenkomst er niet in, vanwege de coronamaatregelen.
Zondagavond zou het eerste kaarsje daar gezamenlijk worden aangestoken op de menora, dat is de kandelaar. "Nu doen we het thuis" legt Rob Lezer voorzitter van De Nederlands Israëlitische Gemeente Stedendriehoek uit.
Hij begrijpt het, maar vindt het ook jammer. "De ruimte is te klein omdat we na afloop ook samen koffie drinken en soep eten in de Synagoge. " Ook wordt er traditiegetrouw gezongen bij het feest. Ook vorig jaar kon de bijeenkomst niet doorgaan.

Chanoeka weer coronaproof thuis gevierd

"Het is een van de weinige dingen die we echt naar buiten toe vieren. Alles is bij ons vaak intern. Nu kunnen we dat niet samen doen" legt Lezer uit. "Normaal is de opperrabijn Binyomin Jacobs ook aanwezig. Verder komen er volgens Lezer doorgaans zo'n 100 mensen op de viering af. "Dat kan nu echt niet vanwege de afstand die we moeten houden en de andere coronamaatregelen."
De Menora (kandelaar) van Lezer
De Menora (kandelaar) van Lezer © Omroep Gelderland

'Ik vier het alleen met mijn vrouw'

Joden vieren het feest van licht en hoop nu vooral thuis. Dat geldt ook voor de 76-jarige Lezer: "Alleen met mijn vrouw. De kinderen vieren het ook op hun eigen manier. Zij wonen elders, het ook lastig dat je niet teveel gasten mag uitnodigen." Nu is de viering wat kil, gezamenlijk is het warmer, vindt Lezer. Maar hij vindt het ook begrijpelijk dat vanwege corona de bijeenkomst wordt afgelast.

Nijmegen viert virtueel Chanoeka

Ook in andere Gelderse steden wordt het feest anders of niet gevierd. In Nijmegen was al ingezet op een virtuele viering van het Joodse lichtjesfeest. In Arnhem is de gezamenlijk Chanoeka viering net als in Zutphen afgelast. Het bestuur van de Joodse gemeente hoopt dat het volgend jaar wel door kan gaan en wenst iedereen een Chanoeka in goede gezondheid toe. Ook worden ook al de beste wensen voor het nieuwe jaar uitgesproken richting de Joodse gemeenschap.
Chanoeka is een joods lichtjesfeest en gaat over hoop. Volgens de religie was er na de herovering van de Tempel slechts één kruikje olie over om de menora (kaarsen in de kandelaar) te branden. Het kruikje schonk genoeg olie om de menora gedurende acht dagen – de tijd die nodig was om nieuwe olie te krijgen – brandend te houden.