Nieuws

Bom in Zevenaar staat op scherp, EOD bezig met ontmanteling

ZEVENAAR - Slaperige gezichten in het centrum van Zevenaar zondagochtend. De bewoners van 38 huizen moeten vroeg hun huis uit, omdat de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) een brandbom uit de Tweede Wereldoorlog ontmantelt in hun straat.
De bom werd afgelopen week bij werkzaamheden aangetroffen op het terrein van de Turmac Cultuurfabriek in Zevenaar. Het gaat om een Amerikaanse brandbom van 500 pond uit de Tweede Wereldoorlog.

Huis uit

Om iets voor half negen trekt Dorothea van der Velden de voordeur dicht aan de Kerkstraat. Iets vroeger dan gebruikelijk. "Het is inderdaad heel vroeg op deze zondag, het had van mij wel iets later gemogen", lacht ze.
Net als andere buurtbewoners moet ze haar huis uit vanwege de bom. "Zo vroeg willen we ook niet bij vrienden aankloppen, dus we gaan even naar de opvanglocatie." In een restaurant in de buurt kunnen omwonenden een ontbijtje nuttigen en bivakkeren totdat de EOD klaar is met de klus.
Ze was afgelopen week thuis aan het werk toen ze merkte dat er iets aan de hand was. "Ik werk hier recht tegenover het gemeentehuis en dacht van de week: wat is dat voor geroezemoes hier onder mijn werkkamer. Toen ben ik buiten gaan kijken en hoorde ik dat er een bom lag, oops!"

'Geluk bij een ongeluk'

De bom ligt vlakbij diverse gebouwen, het gemeentehuis, een cultuurfabriek en huizen. De EOD heeft de bom voor de operatie omgeven met zandzakken. "Om de directe omgeving te beschermen voor het geval de bom ongecontroleerd tot detonatie zou komen. De brandbom staat op scherp, met twee ontstekers erop. En die in de staart staat op scherp. Die ontsteker gaan we er op afstand uitdraaien."
Volgens woordvoerder Peter had het ook anders kunnen aflopen. "We kunnen wel spreken van momenteel een gevaarlijke situatie. Het is een geluk bij een ongeluk dat ie nu is ontdekt, het had altijd verkeerd kunnen gaan bij het heien of iets dergelijks."

Uitdagende klus

Voor de EOD is het een uitdagende klus. "Geen alledaagse klus, dit is een bom die niet vaak voorkomt. In de afgelopen 60 jaar hebben we er pas twee hebben aangetroffen. Toevallig afgelopen jaar ook eentje in Lochem, in het Hassinksbos. Een toevalstreffer. Maar deze bom is nog in een betere staat", aldus majoor Peter.
De EOD heeft ook een sterk vermoeden over hoe oud de bom is. "Wij vermoeden dat deze bom is afgeworpen tijdens de aanval die hier heeft plaatsgevonden op 23 maart 1945. Toen hebben 17 Engelse Typhoon jachtbommenwerpers de Turmac fabriek aangevallen, met onder meer brandbommen. Wij vermoeden dat een van deze bommen nu hier ligt.'
De bom wordt na het onschadelijk maken vernietigd in het buitengebied van Pannerden.