Nieuws

Protest in Nijmegen verboden, groep verwijderd van Grote Markt

De politie houdt mensen op afstand in Nijmegen.
De politie houdt mensen op afstand in Nijmegen. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Het is zondag tot nu toe redelijk rustig gebleven in het centrum van Nijmegen. De stad houdt zondag rekening met betogers die willen demonstreren tegen de coronamaatregelen. De burgemeester van Nijmegen verbood de demonstratie van de actiegroep Nederland in Verzet. Tussen 10.00 en 22.00 uur is een noodverordening van kracht.
De politie heeft op een van de invalswegen een persoon aangehouden, meldt ze op Twitter. Het gaat om iemand die verf bij zich heeft. Ook in het centrum van Nijmegen is iemand opgepakt.
Rond 13.45 uur spraken agenten een groep van 25 personen aan met het verzoek om te vertrekken van de Grote Markt. De groep voldeed daaraan, laat een politiewoordvoerder weten.
Op sociale media is opgeroepen toch naar de stad te komen om 'koffie te drinken'. De aangekondigde demonstratie die wel eens enkele duizenden betogers naar de binnenstad zou kunnen aantrekken, valt samen met de laatste zondag voor het naderende sinterklaasweekend.

Marechaussee ondersteunt

Mede om die reden heeft Bruls het coronaprotest verboden; personen en groepen die wapens of vuurwerk bij zich dragen kunnen door politie en ME staande worden gehouden, gefouilleerd, geweigerd en aangehouden. Bruls meldde zich zondagmiddag op de Grote Markt.

'Moet je dit zo nog wel doen?'

Tegen Omroep Gelderland zegt Bruls dat mensen die klagen dat hen de mond is gesnoerd omdat ze niet mogen demonstreren, moeten klagen bij 'relzoekers en hooligans'. "Die hebben de demonstratie gekaapt. Als je als organisatie van een demonstratie rellende krachten aantrekt, dan moet je bij jezelf te rade gaan of je het nog wel zo wilt doen."
De tekst gaat verder onder de video.
Bruls over het demonstratieverbod
De politie in Nijmegen krijgt vandaag ondersteuning van de Koninklijke Marechaussee, de militaire dienst van Defensie die politietaken uitvoert. Samen controleren ze verkeer op toevalswegen, waaronder de Wijchenseweg en de Neerbosscheweg. Hoeveel agenten en marechaussees in touw zijn wil een woordvoerster van de politie niet zeggen.
De tekst gaat verder onder de video.
Controles op uitvalswegen
Automobilisten moeten uitstappen, zien onze verslaggevers.
Mensen moeten hun auto's uit.
Mensen moeten hun auto's uit. © Omroep Gelderland
Voor Bruls was een demonstratieverbod de enige optie. “Het recht op demonstreren is een belangrijk onderdeel van onze democratie. Maar als er signalen zijn van ernstig risico voor de veiligheid en gezondheid van onze bezoekers, inwoners, winkeliers, horeca en hulpverleners, dan kan ik niet anders dan verbieden."
Op de Grote Markt en het station is politie die een oogje in het zeil houdt.
Dit bericht wordt aangevuld.