Nieuws

Dít zijn de coronamaatregelen die vandaag ingaan

De mondkapjes zijn weer volop terug.
De mondkapjes zijn weer volop terug. © ANP
In de strijd tegen het coronavirus gaan er vandaag nieuwe maatregelen in. Die moeten het toenemende aantal besmettingen indammen. Omroep Gelderland zet de belangrijkste maatregelen op een rij.

1. Bijna alles gaat 's avonds dicht

Om 17.00 uur gaat Nederland in een 'avondlockdown'. Dat betekent dat alle winkels, sportlocaties, cafés, theaters en restaurants vanaf 17.00 uur dicht moeten. Wat er nog wel open mag blijven? De supermarkt, een drogisterij en de dierenwinkel. Die moeten om 20.00 uur dicht.
Ook sportlocaties moeten om 17.00 uur dicht. Veel amateurverenigingen kunnen daardoor wel een wedstrijd spelen op zaterdag of zondag, maar doordeweeks niet na 17.00 uur trainen. Balen, vinden ze bij ASZV.
Wél wedstrijden, maar geen training: deze voetballers balen

2. Huisfeestje? Dat wil het kabinet liever niet

Nee, een huisfeestje wil het kabinet liever niet. Sterker nog: de overheid roept op om thuis niet meer dan vier mensen te ontvangen. En ga maximaal één keer per dag op bezoek. Die maatregelen kenden we eerder ook al. Wat nieuw is: de zelftest. "Doe een zelftest voordat u op bezoek gaat of bezoek ontvangt", is het advies. Handen schudden wordt nog steeds afgeraden. "Liever een boks, elleboog of een hoofdknik" is het advies.

3. Scholen blijven open, maar testen, testen, testen

Basisscholen, middelbare scholen, buitenschoolse opvang, hogescholen: alles blijft open. Maar er gelden wel maatregelen. Vanaf groep 6 wordt geadviseerd om twee keer per week te testen met een zelftest. Dat geldt voor iedereen: leerlingen en medewerkers, gevaccineerd én ongevaccineerd. "Scholen krijgen binnenkort meer informatie."
En ook het mondkapje zal volop te zien zijn: medewerkers sowieso én ook scholieren (basisscholen vanaf groep zes) wordt gevraagd een mondkapje te dragen.

4. Tot wanneer gelden deze maatregelen?

Drie weken. Dat betekent dat de maatregelen op 19 december, een weekje voor Kerst, zijn afgelopen. Althans, als de cijfers het toelaten. Een paar dagen daarvoor: dinsdag 14 december wordt de situatie opnieuw beoordeeld.
Al deze maatregelen komen bovenop de adviezen en regels die op dit moment al voor iedereen gelden zoals de basisregels, het dringende advies om thuis niet meer dan vier gasten per dag te ontvangen en de mondkapjesplicht in onder andere supermarkten.