Nieuws

Annelies ontlast ziekenhuispersoneel in Harderwijk

Zorgreservist Annelies van der Haar op weg naar eerste werkdag
Zorgreservist Annelies van der Haar op weg naar eerste werkdag © Omroep Gelderland
ERMELO - Het is hard nodig, extra personeel om de zorg te ontlasten. De Nationale Zorgreserve zoekt oud-zorgmedewerkers om tijdelijk in te zetten in deze crisistijd.
En dat was succesvol, ook in Gelderland. Maar genoeg is het nog niet. Annelies van der Haar meldde haar vorige week aan én kon meteen aan de slag voor haar eerste werkdag als zorgreservist. Ze gaat op de spoedeisende hulp in het St Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk werken.
Kijk hier naar een reportage
Annelies ontlast ziekenhuispersoneel in Harderwijk
"Ik heb al gewerkt in het St Jansdal," zegt Van der Haar. "Dat was op de kraamafdeling. Ik ga nu ondersteunende dingen doen." Naar Gelderlanders zoals Annelies is de Nationale Zorgreserve dringend op zoek. "Wij zoeken eigenlijk allerlei mensen met een groot zorghart en met zorgervaring," zegt Saskia Kroes van de Nationale Zorgreserve.
Kroes zoekt bijvoorbeeld oud-verpleegkundigen of oud-helpenden die een opleiding hebben afgerond en weten hoe het is om aan het bed te staan. Zoals Annelies dus: normaal gesproken werkt ze op een prikpost en als hulp bij een oudere heer. Maar ze wilde meer doen in deze crisistijd. "Nu het echt zo schrijnend en nijpend is in de ziekenhuizen, wil ik daar ook bijdragen."
Haar man gaf haar het laatste zetje om zich aan te melden. "Ga dat nou maar doen, zei hij. Ik vind het heel belangrijk dat je in deze tijd je talent inzet. Hij ondersteunt mij ook hierbij door thuis dingen over te nemen en mij te ontlasten, waardoor ik dit kan doen."

We redden het niet met de aanmeldingen

De Nationale Zorgreserve hoopt dat meer mensen het voorbeeld van Annelies van der Haar volgen, want er is een verdubbeling van het aantal zorgreservisten nodig in de drie Gelderse zorgregio's. "We hebben nu 150 zorgreservisten over de drie veiligheidsregio's in Gelderland," zegt Kroes. "Op dit moment redden we het niet met de hoeveelheid aanmeldingen."
Welk werk Annelies precies te wachten staat, dat weet ze niet precies. "Ook al kan ik vuilniszakken wegbrengen, of bedden rijden of medicijnen klaarmaken. Als ik personeel kan ondersteunen zodat zij het meer belangrijke werk kunnen doen, dan ben ik daar tevreden over."