Nieuws

Studenten jagen als 'Tochtbusters' op energiebesparingen

WAGENINGEN - Waar de populaire Ghostbusters uit de jaren '80 op jacht gingen naar spoken en geesten, jagen de Wageningse Tochtbusters op energiebesparende maatregelen. Dit studentenklusteam hielp sinds de zomer al ruim 300 huishoudens in Wageningen aan een lagere energierekening.
De stijgende energiekosten zijn steeds meer consumenten een doorn in het oog. De gemeente Wageningen wil inwoners daarom tegemoet komen. Door de Tochtbusters gratis langs huurders te sturen, wil Wageningen dat mensen zo veel mogelijk energie besparen.
Naast advies nemen de Tochtbusters ook een goedgevulde tas mee vol met energiebesparende materialen. In totaal mogen de Tochtbusters voor zo'n 50 euro aan energiebesparende materialen weggeven. En als het even kan, worden deze materialen tijdens het huisbezoek meteen geïnstalleerd.

Ledlampen voor gloeilampen

Tochtbuster Ivo van Zon is in het dagelijks leven student milieuwetenschappen aan de Wageningen Universiteit. "Tijdens een huisbezoek gaan we op zoek naar het laaghangende fruit qua isolatie en energiebesparing. Zo treffen we toch nog vaak gloeilampen aan, die mensen via ons direct kunnen vervangen voor ledlampen."
Maak kennis met de Tochtbusters
Studenten jagen als 'Tochtbusters' op energiebesparingen

'Hang gordijnen niet voor de verwarming'

Mensen vragen de Tochtbusters vaak om tips hoe ze de kou uit hun woning verdrijven. "Mensen weten soms niet eens wat een tochtstrip is. Maar we geven ook de tip om gordijnen niet voor de verwarming te hangen. Op die manier verspreidt de warmte zich veel beter door het huis." Verder controleren de Tochtbusters ook de achterkant van radiatoren. Folie aan de achterkant voorkomt dat warmte onnodig in de muur trekt.
In de film Ghostbusters uit 1984 jaagt een team gesjeesde wetenschappers in New York op spoken. De film was een kaskraker en kreeg diverse vervolgen. De titelsong, met daarin de zinsnede 'Who ya gonna call? Ghostbusters!', deed het goed in de hitlijsten.
De Tochtbusters zijn inmiddels bezig aan hun tweede campagne. Tochtbusters 1.0 liep van de zomer van 2020 tot aan het voorjaar van 2021 en richtte zich vooral op particuliere woningbezitters. Van Zon: "Tochtbusters 2.0 is groter opgezet en richt zich op huurders. Ook mensen van de Woningstichting of studenten die bij Idealis wonen kunnen zich opgeven."
In principe loopt de huidige campagne tot aan het begin van de zomer van 2022. "Dus de komende maanden kunnen mensen zich nog opgeven", stelt Van Zon. "En ik denk ook wel dat mensen zich gaan opgeven. Als je merkt dat het kouder wordt, zijn mensen toch wel benieuwd naar die energiebesparende maatregelen."

Handige links

Op de site 'Wageningen woont duurzaam' kunnen inwoners van Wageningen zich aanmelden om energie te besparen en comfortabel te wonen. Via iedereendoetwat.nl geeft de rijksoverheid verder tips over energiebesparing.