Nieuws

Op deze plek komen 50 jonge asielzoekers, gemeente zet straatcoaches in

Op deze plek komen 50 jonge asielzoekers
Op deze plek komen 50 jonge asielzoekers © Omroep Gelderland
DUIVEN - Maandag komen ze aan in Duiven: rond de 15 jonge, minderjarige asielzoekers die zonder hun ouders zijn gevlucht. In totaal gaan er straks 50 minderjarigen wonen, allemaal jongens uit verschillende landen. De gemeente verwacht wrijving in het dorp en zet straatcoaches in. Ook krijgt de gemeente hulp van vrijwilligers.
"Er zijn al 50 fietsen aangeboden en vrijwilligers willen helpen met het regelen van activiteiten," vertelt burgemeester Huub Hieltjes in één van de kamers van het oude pand. "Activiteiten van het leren fietsen tot samen voetballen, dat willen de vrijwilligers wel doen".
Hieltjes legt uit dat hij naast negatieve en neutrale reacties overwegend positieve reacties kreeg, maar hij gaat er wel vanuit dat niet alles goed gaat. "Want vijftig jongeren die nieuw zijn in een land, die hun weg nog moeten zoeken. Dat gaat ongetwijfeld tot wrijving leiden."
Zo ziet de opvang er in Duiven uit:
Op deze plek komen 50 jonge asielzoekers, gemeente zet straatcoaches in

Buurt ingelicht, politie en straatcoaches ingezet

De burgemeester vertelt dat er brieven zijn gestuurd naar inwoners in de omliggende wijken, 2400 in totaal. Verder is er een inloopavond georganiseerd. "We hebben bij het COA ook aangegeven dat we in de begin periode ook straatcoaches in gaan zetten. Om zo de jongeren in de begin periode goed te laten landen," aldus de burgemeester. Henk Jan Kamerbeek van het COA begrijpt de zorgen: "Het COA heeft als organisatie daar veel ervaring in, ik denk dat de zorg bij ons in goede handen is."

COA vraagt de provincie Gelderland om hulp bij opvang

De plek is tijdelijk en moet helpen om de druk op aanmeldcentrum Ter Apel te verlagen, het is daar zo nijpend dat asielzoekers soms op de grond moeten slapen. Duiven stelt daarom voor vijf maanden het pand beschikbaar.

"Het is hier géén hotel"

"We zijn al blij met een tijdelijke plek. Wat er hierna gebeurt, is dan voor de jongens wel afwachten" zegt Kamerbeek. Van de vijftig minderjarige asielzoekers loopt de asielaanvraag nog. De jongeren zijn bij binnenkomst van ons land leerplichtig en gaan volgens de burgemeester vanaf januari naar school in Arnhem. Verder helpt het COA met het dagprogramma. Kamerbeek: "Het is hier géén hotel. Ze gaan zelf leren koken, opruimen en doen bijvoorbeeld de boodschappen."

Wooncrisis

De gemeente biedt tijdelijke opvang tot het voorjaar 2022. Daarna wordt het klooster omgebouwd tot een appartementencomplex en daar valt niet mee te schuiven. "De gemeente springt nu in het gat voor de tijdelijke huisvesting van jongeren uit andere landen. Maar er is ook schrijnende behoefte aan woningen voor andere jongeren in de gemeente. Die zorg onderkennen we ook en daar werken we ook hard aan," zegt Hieltjes.