Nieuws

Dit zijn de mooiste natuurfilms van het jaar

Jonge filmmaker Nick Jansen ging er met een prijs vandoor.
Jonge filmmaker Nick Jansen ging er met een prijs vandoor. © Nick Jansen
ARNHEM - Samen met jou startte BuitenGewoon dit jaar de zoektocht naar de mooiste films over de Gelderse natuur. Na het beoordelen van de ingestuurde films van de BuitenGewoon Filmwedstrijd 2021 zijn de stemmen nu geteld en heeft de jury gesproken.
"Ik zag shots voorbij komen waar wij als professionals jaloers op zijn", vertelde natuurfilmer en jurylid Dick Harrewijn in de livestream waarin de prijzen verdeeld werden. Dat laat nog maar eens zien hoeveel moois er voorbij kwam bij deze eerste editie van de BuitenGewoon Filmwedstrijd. Na het bekijken en beoordelen van de mooiste natuurfilms maakte de jury vandaag in een livestream de winnaars van elke van de drie categorieën bekend.
Het witte doek
Bij de categorie 'Lang' zocht de jury, bestaande uit meteoroloog en bioloog Margot Ribberink, natuurfilmmer Luc Enting en cameraman Dick Harrewijn, naar de mooiste films van de Gelderse natuur met een maximale lengte van vier minuten. Jonge filmmaker Nick Jansen ging er met de prijs vandoor. De jury schreef het volgende over zijn inzending: "Een prachtige inzending van een kundige filmmaker. Het lukt de filmmaker om overtuigend een verhaal te vertellen met zijn krachtige shots, audio en montage. Het eindresultaat is een professionele film die laat zien hoe Ruimte voor de Rivier een positieve invloed heeft op het Gelderse landschap en biodiversiteit."
Vanaf 9 december zie je de film van Nick Jansen schitteren op het witte doek als het voorprogramma van de film Silence of the Tides in het Focus Filmtheather in Arnhem. Tijdens de hele looptijd van die natuurfilm zie je in de zaal vooraf de winnende inzending van Nick.
De otter
In de categorie 'Kort' stonden de mooiste films met een lengte van anderhalve minuut centraal. De strijd werd gewonnen door Jos van Zijl, met een prachtig portret van de otter in Gelderland. Hij wist een timelapse film met bijzonder Gelderse luchten en een indrukwekkend schouwspel tussen een hoornaar en en atalanta achter zich te laten. De prijs werd digitaal uitgereikt door filmmaker Luc Enting. Door zijn winst mag Jos een dag op pad met Luc om de kneepjes van het vak eens goed af te kunnen kijken.
Over de inzending van Jos zei de jury het volgende: "Zo veel otters zijn er niet in Gelderland, dat is wat deze inzending zo indrukwekkend maakt. Dat ze dan ook nog alleen nachtactief zijn, maakt het extra bijzonder. Je moet weten wat die otter doet, waar die beweegt, om hem vast te kunnen leggen. Dat heeft Jos hier op een prachtige manier gedaan."
1%
In de categorie 'Mobiel' zocht de jury naar de mooiste natuurvideo's, geschoten met een mobiele telefoon. Na het bekend maken van de genomineerden was het aan het publiek om te bepalen wie deze categorie naar zich toe zou slepen. Na een spannende stemronde won Huub Verbeek met slechts 1% verschil deze categorie!
Ook over de inzending van Huub had de jury lovende woorden: ‘Een prachtige en messcherpe opname van een vliegend hert. Dat het de grootste kevers van Nederland zijn, laat deze inzending maar weer eens zien. Mooi vastgelegd, in een typisch Gelderse omgeving.’
Dat was hem dan! De prijzen van de eerste editie van de BuitenGewoon Filmwedstrijd zijn verdeeld. BuitenGewoon wil iedereen die tijd en moeite heeft gestoken in het maken van een film enorm bedanken. Alle genomineerden van de categorieën 'Kort' en 'Lang' nog een keer helemaal terugkijken? Dat doe je hier!