Achterhoek / Achterhoek

Opluchting in Winterswijk: eeuwenoude vlasoven met succes verplaatst

De vlasoven hangt in de lucht.
De vlasoven hangt in de lucht. © Omroep Gelderland
WOOLD - Het is toch best een spannend moment. Blijft de eeuwenoude vlasoven die in Winterswijk staat heel, of vallen de bakstenen één voor één naar beneden? De vlasoven is uniek in Nederland en staat bij een boerderij in het buurtschap Huppel. Ooit stond hij zo'n 15 kilometer verderop in buurtschap het Woold en daar gaat hij vandaag weer naar toe.
De mannen van de Erfgoedklusbrigade, De Stichting Vlasoven te Veene en de eigenaren van de boerderij kijken gespannen toe. Blijft de stenen oven intact als hij gelift wordt of niet? "Zullen we het maar proberen?" zegt Jos Luttikhold van de Erfgoedklusbrigade?
Kijk hier de verhuizing van de vlasoven:
Monumentale vlasoven succesvol verplaatst

Spanning hangt in de lucht

De afgelopen weken zijn vrijwilligers druk bezig geweest om het voor vandaag zo makkelijk mogelijk te maken: dakpannen zijn verwijderd, de houten gebinten zijn weggehaald en rondom de steenoven is ruimte gemaakt.
Als het moment daar is en de vrachtwagenchauffeur op de knop drukt, voel je een opluchting. Het gevaarte komt los van de grond en hangt in de lucht. "Ik ben architect en dan kijk je soms naar andere dingen, maar gelukkig gaat het goed", zegt Claudius van ’t Westende Meeder, voorzitter van de Stichting.
De oven komt straks op zijn landgoed. "Daar heeft hij ook ooit gestaan", legt hij uit. "De afgelopen jaren zijn we druk bezig geweest om de verhuizing voor elkaar te krijgen. Dus dit is wel bijzonder".

Geschiedenis blijven vertellen

Nadat de stenen vlasoven is opgetild en op een dieplader is gezet, begint de volgende uitdaging: het transport. Eigenlijk is het maar een klein stukje, maar met zo'n groot en bijzonder gevaarte is het toch een opmerkelijk transport. "Als je maar rustig blijft", zegt de chauffeur. En hij heeft gelijk, want na ruim een half uur rijden over landweggetjes, komt de oven aan op zijn nieuwe plek: een bosje aan de Veenweg in het Woold.
De nieuwe plek van de vlasoven in het Woold
De nieuwe plek van de vlasoven in het Woold © Stichting Vlasoven te Veene
Het is nog even passen en meten of de vrachtwagen tussen de bomen door kan rijden. Maar ook dat lukt. En dan is het een kwestie van plaatsen: "Nu de oven hier weer staat kunnen we de geschiedenis blijven vertellen", aldus Van 't Westende Meeder. In de omgeving van Winterswijk werd er vroeger veel vlas verbouwd en verwerkt. Er werd uiteindelijk textiel van gemaakt. "Deze geschiedenis willen we nu doorgeven. We willen met name de jongeren uitnodigen om te laten zien hoe vroeger - hier in Winterswijk - kleding werd gemaakt."