Nieuws

Nederland op slot na 17.00 uur, mondkapjes in basisonderwijs

Demissionair minister-president Mark Rutte.
Demissionair minister-president Mark Rutte. © ANP
ARNHEM - Met ingang van zondag sluiten meerdere sectoren in Nederland drie weken lang verplicht de deuren tussen 17.00 uur en 05.00 uur. Dat is één van de nieuwe maatregelen die het demissionaire kabinet vrijdagavond heeft afgekondigd tijdens de coronapersconferentie. De maatregel is bedoeld om de hoge besmettingscijfers van de laatste weken omlaag te krijgen.
De sectoren waar het om gaat zijn winkels en sportaccommodaties, horecagelegenheden, theaters en bioscopen, kappers en evenementenhallen: niet-essentiële zaken. Essentiële winkels als supermarkten en drogisterijen mogen wel tot 20.00 uur de deuren openhouden. Datzelfde geldt voor medische contactberoepen, apotheken en tankstations. Wie iets af wil halen in de horeca, kan dat blijven doen - ook na 17.00 uur.
Het is weer alle hens aan dek
Demissionair premier Mark Rutte
"Ik denk de laatste weken regelmatig terug aan een jaar geleden, die tv-toespraak op 14 december. Nederland ging toen op slot en in lockdown", riep Rutte vrijdag in herinnering. "Er waren toen iedere dag hoge besmettingscijfers en er was een grote groei van het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, op de verpleegafdelingen en op de intensive cares."
"Er klonken toen luide noodkreten. Het grote verschil met vorig jaar is dat de meesten van ons nu zijn gevaccineerd - en gelukkig maar, want wie is gevaccineerd heeft een 25 keer kleinere kans om op de intensive care terecht te komen. Het tweede grote verschil met vorig jaar is minder positief. Toen dachten we nog dat we met grootschalige vaccinatie dat we in de zomer of herfst van 2021 van corona af zouden zijn. Wij, de deskundigen die ons adviseren en iedereen in het buitenland. De realiteit is echter anders", aldus Rutte. "Het is weer alle hens aan dek."

Onderwijs blijft open

Het demissionaire kabinet houdt het onderwijs open. "Niet omdat daar weinig of geen besmettingen zijn, wel omdat de impact van een scholensluiting gigantisch is. We willen de scholen ontzettend graag openhouden", sprak Rutte. Wel worden leerlingen vanaf groep 6 en middelbarescholieren gevraagd om tot nader order een mondkapje dragen in de gang. Die leerlingen wordt ook gevraagd tweemaal per week een zelftest te doen, net als hun ouders.
De Apeldoornse Petra van Haren is voorzitter van de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS). Zij is blij dat de scholen open mogen blijven, zo zei zij in het programma De Week van Gelderland. Een verlengde kerstvakantie zag Van Haren totaal niet zitten. "Dat levert weer een achterstand op voor kinderen die toch al wat moeilijker mee kunnen komen." De vorige achterstand moest met extra geld van het rijk weggewerkt worden, maar daar kwamen scholen door personeelsgebrek maar moeilijk aan toe.
De anderhalve meter afstand geldt met ingang van zondag ook op plekken waar mensen nu met het coronatoegangsbewijs naar binnen mogen. De bezetting op dat soort plekken zal daardoor niet boven één derde deel uitkomen, legde Rutte uit tijdens de coronapersconferentie.

Binnenlands reisadvies en thuiswerken

Het binnenlands reisadvies, de regels rondom thuisbezoek en het thuiswerkadvies worden aangescherpt. Rutte raadt iedereen aan maximaal één bezoek per dag af te leggen aan anderen en vooraf een zelftest te doen. Wie nog niet thuiswerkt, wordt gevraagd dat vanaf nu wél te doen. En kan dat niet, dan is het verzoek ter plaatse anderhalve meter afstand te bewaren.
'We laten ondernemers niet in de steek'
Mark Rutte
De voorbije dagen lekten enkele van de nieuwe maatregelen al uit. Ondernemers in de sectoren die getroffen worden door de avondklok staan nu voor een nieuwe, zware uitdaging. Na 17.00 uur mogen zij niemand meer ontvangen. "We zullen ze niet in de steek laten", verzekerde Rutte vrijdag. "De steunpakketten worden verlengd of opnieuw geactiveerd, om de schade zo veel mogelijk te beperken. Het moet opnieuw ruimhartig en zo praktisch mogelijk."
Doel van de maatregelen is om de snelle toename van de aantallen besmettingen en ziekenhuisopnames af te remmen. Demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid gaf al meermaals aan dat er nu echt een kentering moet komen in de cijfers. Met de huidige maatregelen hoopt het kabinet dat te bewerkstelligen.

Niet doof voor kritiek

Rutte zei niet doof te zijn voor de kritiek die klinkt op dit demissionaire kabinet. "Er is geen manier om dit foutloos te doen. Daar lopen we ook niet voor weg. We proberen mensen steeds opnieuw te overtuigen van het belang van het naleven van de basisregels. Maar blijkbaar slagen we, ook ikzelf, er steeds minder goed in dat verhaal over het voetlicht te brengen. We zullen het beter moeten doen."
Rutte sprak van een lastige en ingrijpende boodschap, twee weken na de vorige coronapersconferentie. Het effect van de maatregelen die toen werden aangekondigd, had nu ongeveer te zien moeten zijn. "Maar we moeten realistisch zijn: de cijfers zijn per dag hoog, hoger, hoogst. Ons gezamenlijk gedrag is maar beperkt veranderd", aldus Rutte, die wees op onder meer het verkeersgedrag.
Het aantal contacten móet omlaag, zei de demissionair premier nadrukkelijk. Hij zei dat kleine aanscherpingen niet meer volstaan en kondigde daarom de maatregelen aan die, volgens hem, veel vragen van iedereen.
Het nieuwe 'weegmoment' voor het demissionaire kabinet is ingepland op 14 december.