Nieuws

Staking bij staalbedrijven: 'De inflatie is zelfs hoger dan het aanbod!'

Op het P+R-terrein bij de Ovatonde in Nijmegen-Noord was de ‘staakstraat’ ingericht
Op het P+R-terrein bij de Ovatonde in Nijmegen-Noord was de ‘staakstraat’ ingericht © FNV
NIJMEGEN - Bij meerdere Gelderse metaal- en techniekbedrijven is een 24-uursstaking gaande. Bij bedrijven zoals Nooteboom, Kropman, Alewijnse, Spie en Feenstra, hebben ruim honderd werknemers het werk neergelegd.
De FNV eist in de nieuwe cao een loonsverhoging van 5 procent én betere beloning voor jongeren, vrouwen en uitzendkrachten. Daarnaast pleitten ze voor een minimaal bruto uurloon van 14 euro.
FNV Metaal wees in oktober het eindbod van de werkgevers af. Het daarop volgende ultimatum aan de werkgevers werd eind oktober door de werkgevers verworpen, waarna FNV Metaal acties en stakingen aankondigde.

'De inflatie is zelfs hoger dan het aanbod'

"Het is natuurlijk van de gekke dat er nog geen cao is", legt Lucy Lamers, bestuurder van FNV Gelderland-Zuid, uit. "De bedrijven willen maar 1,5 procent loonsverhoging geven, terwijl de inflatie al hoger ligt. Mensen klagen dat hun ritten niet worden betaald, maar ook hun overuren niet. Net als andere sectoren kampt deze sector met een personeelstekort en uitval door ziektes. Vergeet niet dat je in deze sector niet thuis kan werken", vertelt Lamers.
De cao Metaal en Techniek is met bijna 320.000 werknemers en bijna 28.000 werkgevers de grootste cao in de marktsector. Deze bestrijkt technische installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en de goud- en zilvernijverheid. De huidige cao liep op 1 oktober af. De staking is vrijdagochtend om 00.00 uur begonnen en duurt tot vrijdagavond 23.59 uur.