Nieuws

Gemeente dreigt 'trage' aannemer met dwangsommen

Staalslakken bij toekomstig golfterrein
Staalslakken bij toekomstig golfterrein © Omroep Gelderland
SPIJK GEM LINGEWAAL - West Betuwe draait mogelijk op voor de sanering van vervuilde grond bij een golfbaan in Spijk. De gemeente dreigt de betrokken aannemer met dwangsommen, maar die zegt dat niet te kunnen betalen.
Golfclub The Dutch wil uitbreiden op een terrein waar 250.000 kubieke meter aan staalslakken ligt. Dat is een bijproduct van de staalproductie. De grond moet eerst worden schoongemaakt voordat er kan worden uitgebreid, maar die sanering gaat volgens de gemeente niet hard genoeg. Daarom heeft West Betuwe met dwangsommen gedreigd.
Staalslakken zijn volgens de gemeente sterk vervuilend en een gevaar voor de kwaliteit van het grondwater. Twee jaar geleden heeft de gemeente met de golfclub en de aannemer afspraken gemaakt om het giftige materiaal op een verantwoorde manier op het terrein op te slaan.
Gemeente dreigt met dwangsommen

'Kan ik niet betalen'

Voor die sanering is aannemer Sent Group BV verantwoordelijk, maar volgens de gemeente ligt het bedrijf achter op schema. Het bedrijf ontkent dat. Eigenaar Theo Witjes zegt zelfs voor te liggen op schema, maar sommige afspraken zijn voor hem niet uit te voeren omdat het waterschap dwars ligt.
Volgens Witjes kan hij de staalslakken niet afdekken met plastic. Want het regenwater wat er dan vanaf stroomt, mag hij van het waterschap niet afvoeren op de sloten. De aannemer voelt zich klem zitten.
"Als de gemeente echt overgaat tot het opleggen van dwangsommen kan ik het niet betalen", laat hij weten. In een gesprek met Omroep Gelderland geeft burgemeester Stoop van West Betuwe aan dat wanneer de aannemer of de golfclub over de kop gaan de gemeente wel eens op moet draaien voor de kosten van de oplossing.