Nieuws

Steeds meer stellen in relatietherapie: 'De stijging is explosief te noemen'

De aanvragen nemen bij veel relatietherapeuten toe.
De aanvragen nemen bij veel relatietherapeuten toe. © ANP
ARNHEM - Corona zet druk op relaties. Dat merken psychologen en relatietherapeuten die steeds meer stellen over de vloer krijgen die behoefte hebben aan begeleiding, nu de coronacrisis maar voortduurt. Dat blijkt uit een rondgang onder relatietherapeuten en psychologen door Omroep Gelderland.
De meeste praktijken merken een stijging sinds het begin van de coronacrisis. Meer stellen kiezen voor therapie, zeggen ze. "Ik maak me wel zorgen", zegt psycholoog Mark Bosch uit Arnhem. "Ik zou de stijging bijna explosief noemen. En ik had het al druk voor corona."
Vooral nu de thuiswerk-adviezen weer langer blijven en verenigingsactiviteiten na vijf uur niet toegestaan zijn, verwacht hij niet dat het snel ophoudt. "Mensen hebben geen afleiding meer."

Op elkaars lip

Ook bij praktijken waar niet meer stellen dan voor de pandemie naartoe komen, merken ze dat corona desondanks een rol speelt. "Hoe langer het duurt, hoe zwaarder het gaat wegen. Vooral voor mensen die een sociaal leven buiten de relatie nodig hebben om druk te verlichten", geeft Lilian Dooms van Samen Blijven, Samen Scheiden aan.
De problemen die de stellen bespreken komen niet uit de lucht vallen, benadrukt therapeut Mira Brouwer. "Dit zijn vaak structurele problemen die prangender worden wanneer je op elkaars lip zit. Maar ik zie het als een goed teken dat mensen dat willen aanpakken en nu starten."

Advies

De therapeuten en psychologen geven verschillende tips om met de druk om te gaan. Zo raadt Brouwer aan om een rustig moment te creëren om de ergernissen te bespreken. "Zorg dan ook dat je vanuit je eigen ervaring praat en de ander geen verbod oplegt. Verwijt de ander niet iets."
Dooms sluit zich daarbij aan. "Wacht niet te lang met het aankaarten van ergernissen. Zorg dat je zaken bespreekbaar maakt. En accepteer het als er geen directe oplossing is." Geert Nelissen van Relatietherapie Apeldoorn benadrukt het belang van tijd voor jezelf. "Ga wandelen, lees een boek: doe iets waar je partner niet bij betrokken is, wat met de maatregelen kan."
En voor wie het echt niet meer zonder begeleiding aankan, maakt Mark Bosch nog wel plek. "Ik help partners te achterhalen waar hun gedrag vandaan komt, vanuit de gedachte dat veel van ons gedrag verklaard wordt door de relatie die we met onze ouders hebben. Sommige stellen zie ik de eerste sessie tierend binnenkomen, terwijl ze na de derde keer rustig samen plaatsnemen."
Radiopresentator Nieke Hoitink in gesprek met Clara Bartelds van Relatietherapie Arnhem:
Arnhem relatietherapeut Clara Bartelds