Nieuws

Treinfanaat Anna (16) houdt grote kerstshow op de rails

De 16-jarige Anna zorgt dat de treinen van de kerstshow blijven rijden.
De 16-jarige Anna zorgt dat de treinen van de kerstshow blijven rijden. © Omroep Gelderland
DUIVEN - Uitslapen, gamen of op de bank hangen: als 16-jarige kun je van alles doen in het weekend. Anna Knijff uit Arnhem vult haar vrije tijd met vrijwilligerswerk. Een belangrijke taak, want door haar blijven de treinen op de rails.
De 16-jarige Anna is als vrijwilliger elke vrijdagavond en zaterdag te vinden bij een grote kerstshow van de Intratuin in Duiven. Daar helpt ze de modelspoorbaan van de kerstmarkt te onderhouden.
Bekijk hier het verhaal van Anna:
De 16-jarige Anna is actief als vrijwilliger - bij de kerstspoorbaan in de Intratuin
Als er iets misgaat is het aan Anna om de boel weer te redden. Ze trekt dan haar laarzen aan om in de grote vijver van het kerstdorp de rails te controleren. "Dit treintje was dus ontspoord, dus ik ga hem nu schoonmaken."
Anna deed vorig jaar via school al vrijwilligerswerk in een verzorgingshuis bij haar in de buurt. "Maar dat werk stopte vanwege corona helaas. En toen wilde ik graag wat anders doen." Haar vader was al lid van de Modelbouwvereniging Arnhem, waardoor ze het treinenvirus ook te pakken kreeg.

Voldoening

"Het is een soort van vader-dochter-hobby, het is niet zo dat hij me meesleurt, maar hij zegt gewoon: ga lekker mee. En dat is heel leuk om samen te doen. Hij helpt hier ook mee."
Vroeg opstaan in het weekend voor haar vrijwilligersbaan, vindt ze geen probleem. "Ik kan van alles doen, uitslapen of naar een skatepark, maar het liefst doe ik dit. Je hebt hier gewoon heel veel dingen te doen."
Anna vindt het leuk om vrijwilligerswerk te doen, samen met haar collega's van de vereniging. "Ik doe graag iets met m'n handen en ik help hier mensen. En ik vind het leuk om te leren. Bij vrijwilligerswerk komt dat mooi samen. Het is misschien niet iets dat veel zestienjarigen doen, maar mij geeft het veel voldoening."

Complimenten

De modelbouwvereniging Arnhem krijgt veel complimenten van bezoekers in Duiven. "Vanmorgen nog, van een oudere meneer. Die zei dat hij het heel mooi vond en dat we er heel veel werk in hebben gestoken. Dat vind ik echt heel leuk, dan krijg je een fijn gevoel, want dan weet je dat je hier bent voor de mensen."
Het liefst zou Anna volgend jaar een nog groter kerstdorp willen, met nog meer treinen. "Dat zou echt leuk zijn, als er nog meer vrijwilligers komen helpen."