Nieuws

Koning vraagt weer subsidie voor Kroondomein, deel landgoed blijft gesloten

De sluiting van het Kroondomein stuit jaarlijks op veel kritiek.
De sluiting van het Kroondomein stuit jaarlijks op veel kritiek. © ANP
APELDOORN - Het Kroondomein vraagt opnieuw subsidie aan voor Kroondomein Het Loo, maar niet voor het hele gebied. Het domein wordt in het subsidieverzoek verdeeld. Voor de gebieden die een deel van het jaar gesloten zijn wordt geen subsidie aangevraagd.
Dat maakte de Rijksvoorlichtingsdienst vrijdag bekend. Het subsidieverzoek is voor de komende zes jaar, van 1 januari 2022 tot 31 december 2027. Onlangs kondigde Koning Willem-Alexander al aan dat hij weer subsidie zou aanvragen voor het beheer van Kroondomein Het Loo.

4,2 miljoen euro

De aanvraag bedraagt ongeveer 700.000 euro per jaar, wat in totaal neerkomt op 4,2 miljoen euro. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is dat totaal ongeveer 600.000 euro lager dan de afgelopen zes jaar. Dat is een verlaging van ruim 14 procent. In de aanvraag wordt gesteld dat recreanten welkom zijn, maar dat natuurwaarden voor gaan. Die argumentatie wordt gebruikt om ook de komende jaren het halve Kroondomein drie maanden per jaar af te sluiten voor bezoekers.
Bekijk hier de video:
Koning vraagt weer subsidie voor Kroondomein, deel landgoed blijft gesloten

Tijdelijke sluiting van halve gebied

Het totale gebeid is circa 6700 hectare (ha). In de gepresenteerde verdeling staat dat 1300 ha het hele jaar geopend is en 1600 ha het hele jaar gesloten. Ongeveer 400 ha van het gebied bestaat uit wegen, gebouwen en landbouwgrond. Het Kroondomein is voornemens om ook de komende jaren 3400 ha een deel van het jaar af te sluiten voor publiek. Dat is dus ruim de helft van het terrein. Volgens de Rijksvoorlichtingsdienst is dat voor dit gebied geen subsidie aangevraagd.
De dienst kon tijdens een persconferentie niet benoemen hoeveel subsidie er in het verleden voor het afgesloten gebied is verkregen. Wel benadrukt het dat de algemene subsidie gelden zijn verhoogd. De subsidieaanvraag is gedaan om de kosten van het beheer te dekken. Het gaat dan natuur-, fauna- en landschapsbeheer.

Critici

Onlangs heeft minister Schouten de Tweede Kamer in een brief laten weten dat het terrein in de toekomst open moet blijven, wil de koning nog aanspraak blijven maken op de subsidie. Daarmee zou een einde komen aan de bevoorrechte positie van de koning in deze zaak.
Er is veel kritiek omdat de koning het domein jaarlijks zou sluiten om te gaan jagen. De Rijksvoorlichtingsdienst benadrukt dat de Koning 'gemiddeld één dagdeel per jaar op Kroondomein Het Loo' jaagt. Sommige critici noemen dat 'nonsens'. De afgelopen maanden is er veel actie gevoerd tegen het deels afsluiten van Het Kroondomein.

Zie ook: