Nieuws

Van carnaval tot sportles: kerken krijgen nieuwe bestemming

In Loil vieren ze carnaval niet in een café of feesttent, maar in de kerk.
In Loil vieren ze carnaval niet in een café of feesttent, maar in de kerk. © Omroep Gelderland
BRUMMEN - Tien Achterhoekse kerken gaan de komende jaren dicht. Onder meer in Ruurlo en Hengelo zijn de kerkbanken steeds leger, waardoor de rooms-katholieke Parochie HH. Twaalf Apostelen de gebedshuizen wil verkopen. Een nieuwe invulling vinden voor de gebouwen is vaak niet gemakkelijk, maar het kan wel.
Van huisartsenpraktijk tot feestlocatie en van buurthuis tot appartementencomplex. Op tal van plekken in de provincie hebben gebedshuizen de afgelopen jaren al een nieuwe functie gekregen.

Grote verbouwing

Fysiotherapeut Andries van de Venis wijst naar boven. "De toren is zo'n beetje het enige wat eraan herinnert dat het ooit een kerkgebouw was." De Heilige Andreaskerk in Brummen is een paar jaar geleden verbouwd tot gezondheidscentrum. Naast fysiotherapie kunnen inwoners er ook terecht voor bloedprikken, een bezoek aan de huisarts of voor logopedie.
Bekijk hier de transformatie van de kerk in Brummen:
Dit kun je met lege kerken
Bij de verbouwing is een extra verdieping gecreëerd. Daar zit nu onder meer een sportruimte van de fysiotherapiepraktijk. "Hier revalideren mensen nu", zegt Van der Venis. Het orgel, de kerkbanken en het altaar zijn verdwenen. "Er zijn nog twee items binnen in het gebouw die herinneren aan de kerk: een oude kerkbank en glas-in-loodramen."

Gemengde gevoelens

Bezoekers van het gezondheidscentrum zijn volgens Van der Venis enthousiast over de transformatie. "We krijgen er eigenlijk veel positieve reacties over, veel mensen die bij ons komen kennen het gebouw nog van vroeger."
Fysiotherapeut Andries van der Venis werkt in een voormalige kerk.
Fysiotherapeut Andries van der Venis werkt in een voormalige kerk. © Omroep Gelderland
In het begin was dat anders, toen er net sprake was van de sluiting van de kerk. "Voor de parochianen die hier naar de kerk gingen, was het een aderlating dat ze hier weg moesten. Dat was voor ons ook lastig, want wij stonden natuurlijk aan de zijlijn. Maar ook van die mensen hebben we na de opening van het gezondheidscentrum in 2019 veel positieve reacties gekregen. Veel mensen zijn blij dat het gebouw nu toch een goed doel heeft gekregen."

Carnaval in de kerk

Brummen is niet de enige kerk die flink getransformeerd is. De gesloten Sint-Petrus en Pauluskerk in Breedenbroek wordt momenteel grondig verbouwd. Het moet straks een ontmoetingsplek worden voor inwoners, maar ook ruimte bieden aan de Rooms-Katholieke geloofsgemeenschap.
Zo moet de ontmoetingsplek in Breedenbroek eruit gaan zien.
Zo moet de ontmoetingsplek in Breedenbroek eruit gaan zien. © Omroep Gelderland
In Loil vieren ze tegenwoordig carnaval in de kerk. Verenigingen uit het dorp hebben het gebouw nu in gebruik. De bedoeling is dat er straks een nieuw dorpshuis naast de kerk komt, die gebruikt kan worden voor theater, muziekvoorstellingen en dus ook voor de carnaval.

Meer gezondheidscentra?

Of een gezondheidscentrum ook voor dorpen als Ruurlo en Vorden - waar de kerken de komende jaren dichtgaan - een optie is, durft Van der Venis niet te zeggen. "Ik weet niet of elk kerkgebouw even geschikt is, maar uiteindelijk is elk gebouw te repareren of valt er wat van te maken."
De fysiotherapeut hoort ook vaak van inwoners dat ze het prettig vinden dat alle zorgverleners nu op één plek zitten. "Dit is wel een hele goeie manier om een gemeenschappelijk gebouw ook weer een gemeenschappelijke functie te geven. Dus ik denk dat een hoop leegstaande gebouwen zich wel lenen voor dit soort projecten."
Zie ook: