Nieuws

Het is superdruk op de dijk bij Spijk: 'Soms echt gevaarlijke situaties'

De borden die fietsers en voetgangers naar het fietspad moeten leiden.
De borden die fietsers en voetgangers naar het fietspad moeten leiden. © Omroep Gelderland
SPIJK - De borden die de gemeente Zevenaar onlangs op de Spijksedijk heeft geplaatst om mensen naar het fietspad langs de dijk te leiden, hebben geen effect. De meeste fietsers en voetgangers verkiezen de drukke, smalle dijk boven het rustige, veilige fietspad. Waarom? "Omdat er vanaf de dijk zoveel te zien valt", zegt een enthousiaste voorbijganger.
Naast de dijk langs de Rijn wordt een overnachtingshaven aangelegd voor binnenvaartschippers. De bouwwerkzaamheden zorgen voor veel bekijks. "Ik fiets hier elke week zeker twee keer langs", vertelt een man uit Aerdt. "Er is telkens wel weer wat anders te zien. Ik weet dat er een fietspad ligt aan de andere kant van de dijk, maar ja, daar zie je niks." De inwoner van Aerdt is zeker niet de enige die nieuwsgierig is naar de werkzaamheden aan de haven.

Kleine gele borden

Het is op sommige dagen zelfs zo druk dat de Stichting Actief Spijk (SAS) zich zorgen maakt over de veiligheid op de dijk. "Niet alleen fietsers en voetgangers die soms zelfs stoppen om te gaan staan kijken, maar ook automobilisten die ineens langzaam gaan rijden omdat ze naar de graafmachines willen kijken", vertelt bestuurslid Emiel Stam.
Bekijk waarom fietsers en voetgangers toch over de dijk gaan:
Zorgen om kijkers op dijk bij Spijk: 'Soms echt gevaarlijke situaties'
"Dat zorgt soms echt voor gevaarlijke situaties. Bovendien is er door de werkzaamheden ook nog eens meer vrachtverkeer op de dijk. En de bordjes die de gemeente heeft opgehangen zodat meer mensen het fietspad gaan gebruiken, helpen niet", gaat hij verder.
Stam wijst naar een klein geel bord op de dijk met een pijl, een mannetje en een fiets dat wijst richting het fietspad. "Het is niet helemaal duidelijk wat nu de bedoeling is. Bovendien is het klein en valt het de meeste mensen helemaal niet op."
De man uit Aerdt beaamt dit: "Ik heb geen bordje gezien." Toch is de gemeente Zevenaar tevreden over de gele wegwijzers: "Dit zijn uniforme borden. Deze gebruiken we overal in onze gemeente", vertelt wethouder Koers.

Geen verbod

De SAS is bang dat het vroeg of laat een keer misgaat op de dijk en wil het liefst dat fietsers en voetgangers meer verplicht worden om voorlopig - zo lang de werkzaamheden nog duren - het fietspad te gebruiken. Maar een verbod is een schijnveiligheid denkt wethouder Koers: "Het is toch het gedrag van de mensen, ook als we andere borden zouden plaatsen is er geen garantie dat het werkt. Bovendien moeten we een verbod ook handhaven."
De dijk bij Spijk, met op de voorgrond het fietspad
De dijk bij Spijk, met op de voorgrond het fietspad © Omroep Gelderland
De wethouder zegt wel een vinger aan de pols te houden en regelmatig overleg te hebben met de aannemer van de overnachtingshaven. Ook op mooie dagen, wanneer het druk is met fietsers en voetgangers, houden ze de situatie op de dijk in de gaten. "Wij hebben niet van de aannemer gehoord dat er onveilige situaties zouden zijn ontstaan."
Emiel Stam van de Stichting Actief Spijk blijft het lastig vinden: "Ik snap ook wel dat er veel te zien is nu en dat is natuurlijk tijdelijk, maar het duurt nog wel een hele tijd voordat de haven klaar is. Het is en blijft gevaarlijk."
"Zelf goed uitkijken", zegt de fietser uit Aerdt. "Niet midden op de dijk stil gaan staan met je auto of fiets. Helaas zie ik dat ook nog wel eens mensen doen. Ik ga altijd helemaal aan de kant staan. Dan is het wel veilig", zegt hij lachend en stapt weer op zijn fiets.