Nieuws

Brandbom centrum Zevenaar zondag ontmanteld; 38 huizen tijdelijk ontruimd

De brandbom is voorlopig afgedekt met zand en platen
De brandbom is voorlopig afgedekt met zand en platen © Omroep Gelderland
ZEVENAAR - De bom uit de Tweede Wereldoorlog, die afgelopen maandag in Zevenaar werd gevonden voor het gemeentehuis en de Turmac Cultuurfabriek, wordt zondagochtend op deze plek ontmanteld en daarna elders vernietigd. Uit voorzorg moeten de bewoners van 38 adressen in de buurt van de vindplaats tijdelijk hun huis verlaten.
De bom werd maandag gevonden tijdens graafwerkzaamheden. Het gaat om een zeer zeldzame Amerikaanse brandbom, een 500-ponder van zo'n 1 meter 20 groot. Voorafgaand aan de graafwerkzaamheden is vooronderzoek gedaan naar de mogelijkheid op explosieven in de grond. Daar is toen niks uitgekomen. Na de vondst werden het gemeentehuis en de Turmac Cultuurfabriek direct ontruimd en werd de Kerkstraat afgezet.

Veiligheidsmaatregelen en noodbevel

Uit onderzoek door de EOD bleek dat de bom niet meteen onschadelijk gemaakt kon worden, maar dat dit wel op de locatie zelf moet gebeuren. Dit gebeurt nu dus zondagochtend. Daarna wordt de bom vervoerd naar een veilige locatie in Pannerden, om daar vernietigd te worden.
Uit voorzorg worden veiligheidsmaatregelen genomen voor alle situaties die zich zouden kunnen voordoen. Zo wordt er een veiligheidszone aangewezen. In dit gebied mogen alleen medewerkers van de EOD komen. Bewoners van de woningen in deze zone zijn hierover persoonlijk geïnformeerd. Zij moeten tijdens de ontmanteling tijdelijk elders verblijven.
De gemeente verzoekt daarnaast iedereen weg te blijven van de locaties van ontmanteling en vernietiging. Er geldt een noodbevel voor de aangewezen zone, dat wil zeggen dat het verboden is om binnen de afzetting te komen.

Rookontwikkeling

Afhankelijk van de nog aanwezige brandstof in de brandbom en de weersomstandigheden kan het zijn dat er veel rookontwikkeling is bij de vernietiging van de brandbom in het buitengebied. Volgens de gemeente hoeven inwoners zich over die rook geen zorgen te maken.
De Kerkstraat en de Sluitzegel zijn gedurende de ontmantelingswerkzaamheden afgesloten. Er zijn omleidingsroutes aangegeven. Na de ontmanteling worden de straten weer vrijgegeven.
Vandaag vinden op het voorterrein van de Turmac Cultuurfabriek voorbereidende werkzaamheden plaats. Zo bouwt de EOD een beschermingsconstructie van containers, afdekplaten en met zand gevulde puinzakken rond de brandbom.