Nieuws

Meer longontstekingen rond veehouderijen, zegt ook nieuw onderzoek

37% meer risico op een longontsteking
37% meer risico op een longontsteking © Omroep Gelderland
ARNHEM - Mensen die in een gebied wonen met veel geitenstallen of kippenstallen hebben 37 procent meer kans op een longontsteking. Dat blijkt uit het nieuwste onderzoek van Veehouderij & Gezondheid Omwonenden. De bevindingen zijn woensdag naar de Tweede Kamer gestuurd.
Hoe dichter je huis bij een geiten- of pluimveehouderij staat, hoe groter het risico op klachten. Dat komt overeen met de bevindingen uit eerder onderzoek in Gelderland, Overijssel en Utrecht.
Het is nu voor de derde keer dat er een verband tussen veehouderijen en longontstekingen wordt vastgesteld door onderzoekers van het RIVM, Nivel en de universiteiten van Utrecht en Wageningen.
Diezelfde onderzoekers zijn ook druk met het vinden van een antwoord op de vraag hoe het kan dat je zoveel meer risico loopt op een longontsteking wanneer je geiten of kippen als buren hebt.
In 2017 en 2019 is samen met 27 huisartsenposten gekeken naar hun ongeveer 110.000 patiënten. Die gegevens werden vergeleken met die van 19 praktijken met in totaal 55.000 patiënten die niet in de buurt van een geiten- of pluimveehouderij wonen. Resultaat: 37 procent meer risico op een longontsteking.

Significant verschil

"Dat is echt een significant verschil", stelt RIVM-woordvoerder Martijn van der Wind. Voor de zomer berichtte Omroep Gelderland al dat het antwoord op de vraag hoe het kan dat het risico voor mensen in de buurt van geiten- of pluimveehouderijen zoveel groter is, nog een poos op zich laat wachten. Dat onderzoek is naar verwachting pas in 2024 afgerond.
In 2017 stelt de provincie Gelderland een geitenstop. Er worden geen vergunningen meer afgegeven aan nieuwe bedrijven die geiten willen houden en bestaande bedrijven mogen niet verder groeien. Uit recent onderzoek van Omroep Gelderland blijkt dat desondanks het aantal volwassen melkgeiten in de provincie met 50 procent is toegenomen.
Geitenhouders komen door de geitenstop in de problemen omdat ze niet meer kunnen groeien. Jos Tolboom, voorzitter van de LTO vakgroep Melkgeitenhouderij noemde het onrechtvaardig om de geitenstop nog jaren te laten voortduren. Toch houdt de provincie Gelderland voorlopig vast aan die stop.