Nieuws

'Ik vind dit zo leuk', ouderen krijgen soep van studenten

WAGENINGEN - Studenten in Wageningen koken sinds een paar maanden een dag in de week soep voor Wageningse ouderen. Dat doen ze namens de stichting Oma's Soep. Met de soep én het bijhorende praatje proberen ze eenzaamheid de kop in te drukken.
Het initiatief ontstond in studentensteden in de Randstad, maar de laatste jaren is Oma's Soep in steeds meer studentensteden te vinden: zo ook in Wageningen, de eerste in Gelderland.
Een van de studenten die wekelijks soep kookt is Jesse Romeijn. "Je studeert en woont hier zo'n 5 jaar en het is leuk om op deze manier toch iets terug te doen voor de stad Wageningen in plaats van hier alleen maar te studeren en weer weg te gaan."
Het artikel gaat verder na de video:
Studenten koken soep voor ouderen om eenzaamheid tegen te gaan

'Leuk dat jongelui langskomen'

De bewoners van woonzorgcentrum de Nudehof zijn blij met de kookgrage studenten. "Het is wat anders, want je komt ook nog in contact met jonge mensen en dat vind ik zo leuk", aldus de 90-jarige Joke van Capelleveen-Lamers. Ze krijgt bijval van haar medebewoonster Vera Weinberg: "Ik vind het heel leuk en knap van die jongelui dat ze bij die oude mensen willen komen, want meestal willen jonge mensen dat niet."
Soms helpen de ouderen ook, bijvoorbeeld met het snijden van de groenten.
Volgens cijfers van het RIVM voelt 66 procent van de 85-plussers zich wel eens eenzaam. Van diezelfde leeftijdscategorie voelt 14 procent zich ernstig eenzaam.

Voedselverspilling tegengaan

Het is iedere week de vraag welke soep er door de studenten wordt bereid. "Het grootste deel krijgen we gesponsord, dus het is afwachten wat we krijgen van de groenteboer. Dan moeten wij een beetje improviseren wat het wordt", vertelt Romeijn. "We krijgen producten die normaal gesproken bijna zouden worden weggegooid. Dus op deze manier gaan we ook voedselverspilling tegen."
De studenten koken wekelijks voor zo'n 40 tot 50 ouderen. "Mensen die een keer soep hebben gehad, vinden het vaak leuk en dat wordt het een wekelijks bezoek. Op die manier krijg je ook een band met ouderen waar je vaker heen gaat en dat is altijd hartstikke gezellig."

Lopend vuurtje

Volgens Romeijn gaat het verhaal van Oma's Soep onder Wageningse ouderen als een lopend vuurtje. "Maar we zijn ook afhankelijk van het aantal vrijwillige studenten dat zich opgeeft en in duo's langsgaat bij de ouderen. Je bent er af en toe best wel wat tijd aan kwijt, maar je weet gewoon dat je wat goeds doet."