Nieuws

Ziekenhuis St Jansdal schrijft boek vol herinneringen aan corona

Alle medewerkers krijgen het boek.
Alle medewerkers krijgen het boek. © Omroep Flevoland
HARDERWIJK - Ziekenhuis St Jansdal heeft een boek over de coronacrisis uitgebracht. Met 'Dit blijft ons altijd bij' wil het ziekenhuis verhalen van werknemers, patiënten en andere betrokkenen doorgeven aan de volgende generatie. In het boek staan verhalen van zowel het ziekenhuis in Harderwijk als dat in Lelystad.
"Het is een boek geworden vol herinneringen", vertelt auteur Francisca Toes aan Omroep Flevoland. Ze wil graag dat collega's van elkaar weten wat ze hebben meegemaakt. Mede-auteur Lizanne Ganzevles is het daar mee eens. "Iedereen heeft wel zijn kant van het verhaal te vertellen. Wij wilden een boek gaan maken met daarin interviews met een heleboel verschillende mensen uit het ziekenhuis."
Voor de patiënten was het een zware tijd, maar ook de medewerkers van het ziekenhuis maakten veel mee. De gesprekken die Francisca Toes en Lizanne Ganzevles voerden met de medewerkers maakten veel indruk en zorgden voor een hoop 'o ja-momenten'. Zo wordt het verhaal beschreven over de eerste traumahelikopter die bij het ziekenhuis landde om coronapatiënten te vervoeren, en ook de inzet van de ambulancebus wordt beschreven.

Violist

Een van de gesprekken in het boek is met een internist. Tijdens Pasen vorig jaar speelde hij viool op de corona-afdeling van het ziekenhuis. "Dat is gigantisch opgepakt. Het filmpje is viraal gegaan door het hele land", vertelt schrijver Ganzevles. In het boek staan QR-codes. Als je die scant, kom je uit bij het filmpje dat bij het artikel hoort, zoals dat van de violist.
Het idee was om het boek uit te brengen als afsluiting van de coronaperiode. Maar toen het af was, bleek corona er nog steeds te zijn. De auteurs sluiten niet uit dat er ooit nog een vervolg komt. Alle medewerkers van het St Jansdal hebben inmiddels een exemplaar gekregen. 'Dit blijft ons altijd bij' is ook te koop in de ziekenhuiswinkel in Harderwijk en in de webshop van het St Jansdal.