Instellingen

Bewonder hier het vijftigste sleutelwerk uit de Gelderse kunstgeschiedenis

Wandschilderingen in de Remigiuskerk in Hengelo (Gld)
Wandschilderingen in de Remigiuskerk in Hengelo (Gld) © Erfgoed Gelderland
HENGELO - De middeleeuwse wandschilderingen uit de Remigiuskerk in Hengelo (Gld) zijn aangewezen als het vijftigste sleutelwerk uit de Gelderse kunstgeschiedenis. Een commissie van kunsthistorici heeft dat vanmiddag bekendgemaakt. Op de wandschilderingen in het koor zien we de twaalf apostelen. Daarnaast zijn ook de koningen en twee vrouwelijke heiligen afgebeeld.
De wandschilderingen stammen uit de eerste helft van de vijftiende eeuw. Ze behoren daarmee tot de oudste bewaard gebleven voorbeelden van wandschilderkunst in Nederland. Marjan Smeitink van de Vrienden van de Hengelose Remigiuskerk is dolblij. “Wijzelf en de hele Hengelose gemeenschap zijn er al heel lang van overtuigd dat we met deze muurschilderingen iets heel bijzonders in huis hebben. We zijn er trots op dat we nu in deze prachtige lijst van sleutelwerken staan!”
Interieur van de Remigiuskerk in Hengelo
Interieur van de Remigiuskerk in Hengelo © Erfgoed Gelderland

Verstopt onder pleisterwerk

Kunsthistoricus Jochem van Eijsden stelde het afgelopen jaar een lijst samen met 49 sleutelwerken uit de Gelderse kunstgeschiedenis in opdracht van de provincie Gelderland. Het publiek mocht suggesties doen voor het vijftigste topstuk. De wandschilderingen uit Hengelo werden in 1911 tijdens werkzaamheden opnieuw ontdekt. Na de Reformatie in de zestiende eeuw zaten ze onder een dikke laag pleisterwerk. Het zou kunnen dat er nog meer middeleeuwse wandschilderingen in de kerk van Hengelo aanwezig zijn.

De complete lijst

In de lijst van Gelderse topstukken staan onder andere werken van de middeleeuwse kunstenaarsfamilie Maelwael-Van Lymborch, maar ook producties uit de twintigste en de 21ste eeuw. Alle vijftig sleutelwerken uit de Gelderse kunstgeschiedenis zijn te zien op deze website.
Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties. En heb je het stripboek Ridders van Gelre en Ons Verloren Hertogdom al in de boekenkast? Volg ons op: Facebook, Instagram, Twitter, Televisie, Radio, YouTube en Web.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!