Nieuws

Met een tip of zeven, breng jij je Sint-gedicht tot leven

Bij Pakjesavond horen natuurlijk ook gedichten.
Bij Pakjesavond horen natuurlijk ook gedichten. © ANP
ARNHEM - Het duurt niet lang meer tot het Pakjesavond is. Dat betekent dat de cadeaus zo langzamerhand worden ingeslagen en de gedichtenstress toeneemt. Moeite met het maken van een gedicht? Omroep Gelderland schiet je te hulp: met deze zeven tips.

1. Begin met een lijstje

Wat zijn nou onderwerpen die je sowieso wilt verwerken in je gedicht? Zijn het mooie gebeurtenissen of heeft diegene waarvoor je het gedicht schrijft in het afgelopen jaar iets geks uitgehaald? Maak een lijstje van de onderwerpen die je wilt aanhalen. Zet ze daarna op een volgorde waarin je ze wilt benoemen. Kijk daarbij naar 'bruggetjes' die je zou kunnen maken tussen twee onderwerpen.

2. Hoe wil je rijmen?

A-B-A-B? Of A-A-B-B? Misschien ben je heel creatief en denk je meer aan A-B-B-A? Het zijn allerlei manieren waarop je kunt rijmen in je gedicht. Voor een goed gedicht is het belangrijk dat je je aan een schema houdt, want op die manier loopt het 'ritme' lekker door en is het ook makkelijk voor te lezen. Ook belangrijk: maak je zinnen ongeveer even lang. Voor de goede orde: de a's en b's rijmen op elkaar.

3. Maak losse gedichtjes

"Sint heeft zitten denken, wat hij jou nou eens moest schenken." Vind jij het ook moeilijk om echt een origineel begin te maken aan je gedicht? Maak dan eerst per onderwerp op je lijstje korte gedichtjes van vier regels. Aan het eind kan je deze korte gedichtjes samenvoegen en misschien nog wat uitwerken.

4. En lukt dat niet?

Dan heeft dichter Frank Los uit Duiven een goede tip: "Maak eerst een geraamte. Schrijf de zinnen op zonder dat het rijmt. Werk toe naar de clou." En daarna begin je vervolgens met de rijmwoorden: "Zoek in je zinnen welke woorden het makkelijkste rijmen. Die zet je aan het einde van de zin."

5. Het moet écht rijmen

De grootste fout die je kunt maken in een gedicht: woorden die niet rijmen. Kies jij bijvoorbeeld voor het A-A-B-B schema? Dat moet het laatste woord van de eerste twee zinnen écht op elkaar rijmen. Vind je dat lastig? Je kunt altijd een online rijmwoordenboek raadplegen.

6. En als ik die persoon niet ken?

Soms zit het niet mee en trek je een lootje met de naam van iemand die je eigenlijk helemaal niet kent. Hoe schrijf je dan een gedicht? Begin bij je cadeaus. Vaak heeft iemand wel een verlanglijstje gemaakt en dat zegt direct iets over die persoon. Vraagt hij of zij om voetbalsokken? Dikke kans dat diegene van voetbal houdt. Daarnaast kan je sociale media raadplegen. Vaak valt daar wel informatie te vinden over werk, hobby's of naar welke muziek hij of zij het liefst luistert.

7. Het allerbelangrijkste

Niet iedereen heeft aanleg voor het schrijven van een supergoed gedicht. Dat maakt helemaal niets uit, maar waar je wel voor kan zorgen is de nodige dosis humor. Een grappig gedicht zorg geheid voor een lach tijdens het voorlezen. En je hebt meteen de kans om die vervelende oom eens goed te kakken te zetten. Want, zoals dichter Frank Los zegt: "Het gedicht is de roe van het sinterklaasfeest. Hiermee mag je iemand op z'n billen tikken. Maakt dit zo groot mogelijk. Overdrijf het."